Kerro lisää...

Onko sinulla kertomuksia tai kuvia, jotka liittyvät Degerbyhyn tai Porkkalan vuokrakauteen? Voit lähettää ne meille, otamme ne mielellämme vastaan, julkaisemme ne tällä sivulla ja tallennamme ne arkistoomme. Mikäli haluat esittää kysymyksen, joka liittyy tarinaan tai kuvaan tai Degerbyhyn ylipäänsä, voit tehdä sen tässä. Toivomme myös, että muut kävijät haluavat osallistua keskusteluun ja kertoa lisää jättämällä kommentin. Voi myös otta yhteyttä sähköpostitse tai Facebookin kautta.

Klikkaa tästä päästäksesi lomakkeeseen...

 

Marjatta Liesjärvi lomaili viikon kesällä 1960 Degerbyssä. – Vuokrasimme talon meren rannalla, se oli huonossa kunnossa, hän kertoo. Vuokraisäntä asui Leppävaarassa. Paikkaa kutsuttiin ”Maijalaksi”, kauppa-auto pysähtyi suuren männyn alla. Olemme kiertäneet Degerbyssä, mutta emme enää löydä sitä paikkaa. Voitko sinä auttaa?

Vastaa osoitteisiin Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kun Porkkalana lue palautettiin Pertti Vanhapelto näki Päivölän Rödbrottissa näyn, jota hän ei koskaan unohda:

- Se oli kevättä 1956, koska lumi oli sulanut. Rautatien toiselta puolelta pellon yli juoksi jäniksiä, niitä oli varmasti satakunta. Koko pelto oli täynnä jäniksiä, Pertti Vanhapelto muistelee.

Rödbrott sijaitsi aivan juuri avatun Porkkalan rajan tuntumassa. Kuvassa Pentti Vanhapelto, ja taustalla pelto, joka oli täynnä pakenevia jäniksiä. Tulivatko jänikset Porkkalan alueelta? Oletko kuullut kerrottavan jäniksistä, mistä ne tulivat tai minne ne menivät?

Vuokrakauden jälkeen elävistä puista löytyi neuvostoliittolaisia sähköasennuksia. Vielä tänäkin päivänä näitä eristimiä löytyy metsistä, niinkuin kuvasta näkyy. Mutta missä kuva on otettu?

Kirkkonummen rautatieasemalla seisoi vuonna 1956 komea riemukaari, joka purettiin suomalaisten toimesta niin nopeasti kuin mahdollista - niinkuin kaikka muutkin Porkkalan alueen riemukaaret. Kirkkonummen rautatieasemalta löytyi myös kaksi jalustaa, joilla palautuksen jälkeen seisoi Leninin ja Stalinin patsaat. Patsaat kuitenkin hävisivät nopeasti - mutta jalustat säilyivät paikalaan pidemmän ajan.

Tiedätkö mitä patsaille tapahtui?