Maira Lindeberg köpte det röda trähuset i Kocksby i Degerby för 10 år sedan. Hon kände på sig att det här var stället där hon skulle grunda en buddhistisk retreat.

Vi måste backa lite för att förstå varför. Intresset för religion och filosofi har funnits länge, men det var på resan i Indien 1996 som Maira hittade traditionen som skulle prägla hennes liv. Hon stötte på en thailändsk munk som var på pilgrimsfärd till Bodhgaya, stället där Buddha blev upplyst. Trots kommunikationsproblem p.g.a. avsaknaden av gemensamt språk knöts en kontakt.

– Det var av honom jag fick tips om den tibetanska traditionen. Han blev den som gav mig en klar riktning och stig att utforska.

Maira blev fascinerad av den mångfacetterade, yogiska traditionen inom tibetansk buddhism och tog kontakt med Suomalais-tiibetiläinen kulttuuriseura. Med åren har kontakterna till andra inom samma tradition ökat. Hon började gå på kurser och fick undervisning. När hon för första gången såg bilden på Tulku Dakpa Rinpoche fick hon en stark upplevelse.

– Jag fick en stark meditativ känsla. Jag bara stirrade på hans bild och tänkte inte en tanke under minst 10 minuter.

Med en grupp vänner grundades ett buddhistiskt samfund och Tulku Dakpa Rinpoche inbjöds att leda Danakosha Finland. Han är också ansvarig lama för retriten. Han kommer från Indien, men har nu bott flera år i Finland. Bakom sig har han en 15 års skolning och är känd inom kretsarna som inkarnation.

I juni ordnades en buddhistisk högtid i Degerby till minnet av Buddhas upplysning. Till anslutning hölls en kurs och 60 deltagare dök upp– vilket är ett rekordantal. Vanligtvis kommer ca 30 deltagare. Utrymmena är rätt så små och Maira menar att 30 personer är lämpligt för ett endagsevenemang. Men om det blir övernattningar, är 12 personer max. för att platsen skall kunna behålla sin frid. Tibetansk medicin har också studerats här under flera år i små grupper.

Förutom vid kurser besöker folk retreaten för att finna lugn för meditation och kontemplation. Maira påpekar att meditation inte betyder att sitta i timtal och stirra i tomheten, utan man tränar koncentration och avslappning – man tränar sitt sinne, plus kropp och energi. Hon gjorde själv en 6 månaders retreat och talade inte med någon annan människa under den tiden.

– Första veckorna var svåra.

Maira berättar att hennes livssituation möjliggjorde att hon kunde utöva sitt intresse på detta sätt. Hon har för tillfället inte många familjeförpliktelser, eftersom hon är frånskild och de vuxna barnen bildade egna familjer.

– Jag har nu några barnbarn så förplikterna kanske ökar småningom, säger Maira och småler.

Idag poängteras hälsa, lycka och lugn i vårt hetsiga samhälle. Buddhismen bjuder på ett brett sortiment av olika sätt att träna sitt sinne, bl.a. mindfulness, dvs. medveten närvaro, som blivit mycket populärt under de senaste åren.

– Retreat är ett bra sätt. Man når djupet genom att dra sig tillbaka, lugna sig och titta inåt. Genom en retreat ändras inte personens temperament eller personlighet men känslolivet och energin. Man kan också ha en lugnande inverkan på andra människor genom att man själv har ro i själen.

Inom buddhismen anser man att det är fint att födas som människa. Men livet innebär lidande – man måste acceptera att man som människa möter sorg, otillfredsställelse och motgångar. När man sedan insett detta börjar man bearbeta positiva känslor som medkänsla.

Alla intresserade är välkomna att ta kontakt. Maira uppskattar att de som dyker upp till retreaten kommer från olika bakgrunder, tillhör olika yrkesgrupper eller samhällsskikt – men på retreaten är alla jämlika med buddhismens lära som den gemensamma länken.

– Det fina med buddhismen är att den går att utöva utan någon starkare religiös koppling. Den är en livsfilosofi eller en livsstil. Religion är ett laddat begrepp. Men det är klart att man också kan utöva med djup vördnad. För asiater kommer vördnaden med uppfostran – för oss kanske mera genom goda upplevelser.

Drömmen är ett ställe för ett tempel med äkta program, men just nu är Maira nöjd med stället i Kocksby. För 10 år sedan då hon stod på gården följde hon sin intuition – och nu i efterhand kan hon säga att det var ett bra beslut.

– Läget är perfekt på en naturlig kulle med friska vindar från åkrarna. Dessutom gillar jag morgonsolen i köket och kvällssolen i vardagsrummet. Det är en fridfull plats.

 

Klicka här för att se en video från kursen i Degerby i somras.

 

Buddhabacken - Rangjung Ösel

Kocksby

+358 (0)50 60696

info(a)rangjungosel.org

www.facebook.com/rangjungosel.retreat