I den trevliga och välutrustade handarbetsaffären Nappitiikerit/Knapptigrarna i Degerby kyrkby hittar man oftast ägaren själv bakom disken – Terese Norrvik. Sedan 2008 har hon fungerat som företagare i Degerby.

– Handarbetsaffären Neppari i Kyrkslätt stängde och ägaren sökte efter någon som kunde fortsätta med verksamheten. Jag var alterneringsledig vid den tidpunkten och så väcktes tanken att börja med något helt nytt, berättar Terese.

Terese hade jobbat i 15 år på Nokia som IT-expert då hon gjorde en helomvändning och bytte bransch.

– Jag har inte ångrat mig en sekund. Jag har alltid varit intresserad av handarbete. Jag gick på min första sykurs med min mamma då jag var 5 år.

Erfarenheterna och kunskaperna från tidigare är ändå värdefulla. Bl.a. bokföringen sköter Terese själv utan utomstående hjälp.

Knapptigrarna finns i bankens gamla lokal i Degerby kyrkby. Terese hade letat efter en lokal, bl.a. i Kyrkslätt, som kunde fungera som förråd och packningslokal för produkterna som hon tillsammans med sin affärspartner skulle sälja via en nätbutik. Terese hade sett att det står en tom lokal i gamla bankhuset och som en tillfällig lösning flyttade de in år 2008.

Men allt gick inte som tänkt.

– Det blev ingen nätbutik och lokalen blev heller inte tillfällig, säger Terese och skrattar. Fastän det inte blev någon näthandel går det ändå bra att beställa per e-post eller telefon och få sina varor hemskickade.

Efter några år flyttades affären till den större lokalen i gamla bankhuset, när Aktias kontor stängde. Och där blev affären kvar. Terese har varit mycket nöjd med att det sådär av misstag blev Degerby.

– Läget vid stamväg 51 är perfekt. Det ligger liksom mittemellan. Det är lätt att komma hit från alla håll.

Kunder kommer bl.a. från huvudstadsregionen, Ekenäs, Karis, Lojo och givetvis från de närliggande byarna. Enstaka besökare har kommit bl.a. från Borgå och Joensuu.

- Damerna från Helsingfors uppskattar att det alltid finns gott om parkeringsplatser precis framför butiken.

Knapptigrarna är känd som en gammaldags handarbetsaffär, där man får bra betjäning, goda råd och allt tänkbart från knappar till garn, tyger till pysselmaterial och sytillbehör. Dessutom broderar Terese namn på dopklänningar, vilket idag är sällsynt.

– Vi satsar på att ha ett bra utbud. Det ska löna sig att ta sig hit också längre ifrån.

Knapptigrarna har ett gott rykte och det är djungeltelegrafen som sprider ordet, menar Terese. Den positiva atmosfären kan man känna av i butiken.

– Jag trivs med allt i butiken: kundbetjäningen och kurserna som vi håller både för barn och vuxna. Det är så roligt att se hur ivriga barnen i pysselgrupperna är, de vill inte åka hem! Vi började med en pysselgrupp i samarbete med församlingen för fem år sedan, nu har vi fem grupper.

Det ekonomiska läget märks av också här. Folk bygger inte nya hus som ska förses med nya gardiner och dylikt. Folk väljer i allmänhet att spara sina pengar.

Men handarbetet är väldigt populärt idag. Många handarbetar – och skriver t.o.m. blogg om det.

– Det är roligt att kunna bidra till att det blir mer populärt med handarbete. Det är viktigt att det finns en butik med ett bra urval också i våra bygder.

 

Knapptigrarna

Degerbyvägen 11 B (gamla bankhuset), 10160 Degerby

Tyg, handarbete, hobby och presenter.

Öppet: Torsdagar och fredagar 11 - 18

Lördagar 11 - 16

Butiken: +358 (0)50 5882884

Terese: +358 (0)40 7035168

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

www.nappitiikerit.fi

 


Mer om lokala företag hittar du här!

Se listan över alla företagare i byn.