– Vi hade ett bibliotek i det här rummet, men det kändes onödigt eftersom ingen i familjen använde det. Så jag beslöt mig för att öppna en inredningsbutik.

Katariina Rautakoski uppfyllde sin dröm. Butiken Valkoinen Veranta i Degerby öppnade år 2009 och ungefär vid samma tidpunkt öppnade nätaffären. Katariina ritar mönstren och trycker själv tygerna som hon gör sina produkter av. Det blir mest kuddar, dynvar, handdukar och prydnadsföremål. Hon är inte utbildad inom området men hon är händig – och det räcker, tycker hon.

– Jag är utbildad kemilaborant men har aldrig jobbat med det, säger Katariina och skrattar. Jag märkte först i vuxen ålder vad det var jag ville. Det här är min grej.

Största delen av produkterna i butiken är hennes egna hantverksprodukter. Hon tar också in Bloomingville’s inredningsartiklar från Danmark och dessutom säljer hon den finländska konstnären Lotta Vuormas postkort.

Men det är nätaffären som går bäst.

– Kunderna ser mitt utbud på nätet och beställer. Det går mycket tid till att tillverka produkterna, packa ner dem och skicka dem.

Den långsiktiga drömmen är att i framtiden ha en riktig butik med enbart egna produkter; en skild byggnad med gott om utrymme och ett eget arbetsrum. Nu får matbordet duga som arbetsbord.

– Så länge barnen är små går det bra att jobba hemma. Jag ordnar min tidtabell efter dem. Jobbet är mer som en hobby just nu, konstaterar Katariina medan hon går omkring i rummet med lilla Louna, 5 månader, i famnen.

Till familjen hör mannen Matti samt fem barn. Den äldsta är 12 år och den yngsta 5 månader. Katariina kommer ursprungligen från Kiiminki nära Uleåborg. Studierna förde henne till Vasa där hon träffade sin blivande man. P.g.a. Mattis jobb vid försvaret flyttade familjen först till Sandhamn och sedan till Obbnäs. Paret började se sig om efter ett ställe att bygga på, de visste att de vill bo på landet. När de såg Degerby visste de att de hamnat rätt. De köpte tomt i kyrkbyn och byggde sitt hus.

– Degerby är en idyllisk plats. Jag trivs bra med att ha butiken här.

De flesta kunderna finns i huvudstadsområdet, men besökare från det närliggande området har också börjat hitta fram.

– Först var det vänner som kom på julträffen jag ordnade i butiken, men i och med att de tog med sig sina vänner gick ordet vidare. Terese på Knapptigrarna har också spridit ordet, vi har dessutom ett mycket gott samarbete. I början hade jag också av mina produkter till salu hos henne.

Någon konkurrens mellan de två ser Katariina inte. Knapptigrarna säljer mest tillbehör och Valkoinen Veranta säljer färdiga inredningsprodukter. Katariina är själv kund hos Knapptigrarna, där hon köper en del av sin utrustning som behövs för hennes verksamhet.

Katariina välkomnar speciellt degerbyborna till sin butik och menar att degerbyborna inte riktigt har hittat butiken ännu.

– Kom på besök och bekanta dig! Det innebär inte att du måste köpa någonting. Min butik är ett bra alternativ när man behöver en unik gåva att ge till en vän eller släkting utan att man behöver åka längre bort för att handla.

 

Valkoinen Veranta

Internetboden är öppen på adressen www.valkoinenveranta.fi
Hemmaboden håller öppet
måndag-fredag 10-18 och enligt överenskommelse
på adressen:
Degerbyvägen 3, 10160 Degerby

Katariina Rautakoski

tel. 0400-625029

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

www.valkoinenveranta.fi

 

Mer om lokala företag hittar du här!

Se listan över alla företagare i byn.