Aktuellt i Degerby

ANROPSTAXIN PLOCKAR UPP INGÅBOR VID DÖRREN

Ingåbornas möjlighet att röra sig i kommunen med hjälp av kollektivtrafik förbättras. Från och med den 5 juni 2017 har allmänheten möjlighet använda sig av en anropstaxi som trafikerar i Ingå.

Pris: 3 €/resa.

Anropstaxin kör vardagar på olika områden i kommunen och kan vid behov hämta passagerare vid dörren.

Skjutsar beställs direkt av chauffören en vardag på förhand per telefon kl. 10–16.

Anropstrafiken är avgiftsfri för dem som har tillgång till färdtjänst enligt socialservice- och handikappservicelagen. I samband med att man stiger ombord på skjutsen ska man uppvisa sitt nuvarande taxikort. För övriga resenärer är priset 3 euro per resa. Som betalningsmedel fungerar kontanter samt bank- och kreditkort.

Ingå kommun tar gärna emot respons gällande anropstrafiken för att kunna utveckla verksamheten. Man kan ta kontakt per telefon vardagar mellan klockan 9 och 16 på numret +358 50 594 1690 eller per e-post, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

SÅ BESTÄLLER DU SKJUTS

 1. 1.Granska först vilket område du bor på med hjälp av kartan.
 2. 2.Sök fram kördag och telefonnummer för beställning i katalogen.
 3. 3.Beställ skjuts genom att ringa åtminstone en dag på förhand.
 4. 4.Kom överens om vilket tid och var du ska hämtas när du gör din beställning.
 5. 5.Reservera betalningsmedel för biljetten
 6. KÖRDAGAR OCH KÖRTIDER OMRÅDVIS FÖR INGÅ ANROPSTRAFIK
  /INKOON KUTSULIIKENTEEN AJOPÄIVÄT JA AJOAJAT ALUEITTAIN

  Obs! Uppgifterna kan komma att förändras. Aktuella telefonnummer och tider finns på Ingå kommuns webbplats: www.inga.fi/anropstaxi
  Huom!
  Tiedot saattavat muuttua. Ajankohtaiset puhelinnumerot ja ajat Inkoon kunnan kotisivulla: www.inkoo.fi/kutsutaksi

  OMRÅDE/ALUE 1

  Barösund - Fagervik

  Kör tisdagar och torsdagar

  Ajetaan tiistaisin ja torstaisin
  ca/n. kl./klo 9.00-12.00

  Chaufförer/Autoilijat:

  Hangö trafik 050 047 7090

  Harri Vuolle 050 356 0530

  OMRÅDE/ALUE 2

  Västankvarn - Linkulla

  Kör onsdagar och fredagar

  Ajetaan keskiviikkoisin ja perjantaisin
  ca/n. kl./klo 9.00-12.30


  Chaufförer/Autoilijat:

  Hangö trafik 050 047 7090

  Harri Vuolle 050 356 0530

  OMRÅDE/ALUE 3

  Ingarskila – Täkter/Tähtelä – Solberg/Päivölä

  Kör måndagar och onsdagar

  Ajetaan maanantaisin ja keskiviikkoisin
  ca/n. kl./klo 9.00-12.30

  Chaufförer/Autoilijat:

  Hangö trafik 050 047 7090

  Harri Vuolle 050 356 0530

  OMRÅDE/ALUE 4

  Degerby - Tvära

  Kör tisdagar och fredagar

  Ajetaan tiistaisin ja perjantaisin
  ca/n. kl./klo 9.00-12.30


  Chaufförer/Autoilijat:

  PK –seudun 3 taksit 040 120 8103

  PK –seudun 7 taksit 040 120 8124

  OMRÅDE/ALUE 5

  Innanbäck – Degerby - Kärr

  Kör måndagar och torsdagar

  Ajetaan maanantaisin ja torstaisin
  ca/n. kl./klo 9.00-12.30


  Chaufförer/Autoilijat:

  PK –seudun 3 taksit 040 120 8103

  PK –seudun 7 taksit 040 120 8124

  INGÅ CENTRUM/
  INKOON KESKUSTA


  Kör varje vardag

  Ajetaan jokaisena arkipäivänä
  ca/n. kl./klo 9.00-12.30

  Du kan begära skjuts av samtliga chaufförer på listan.

  Kuljetusta voi pyytää kaikilta listalla olevilta autoilijoilta.

Ingåbornas möjligheter att pendla fick en klar förbättring från och med den 1 juni 2017. Då började en ny kvällsbuss trafikera sträckan Helsingfors-Ingå.

Pohjolan Liikennes buss startar från plattform 55 i köpcentret Kampen klockan 21.35 varje dag, också under veckosluten. Därifrån åker den till resecentret i Kyrkslätt. I Kyrkslätt sker ett byte av buss och därefter fortsätter resan mot Ingå kyrkby via Dal.

Det här betyder att man också kan ta tåget till Kyrkslätt och hoppa på bussen mot Ingå där.

Enkät om fiberanslutning till fastigheterna i Degerby

Enkäten är avslutad, vi hoppas på ett gott resultat och fiberanslutning till Degerby.

 
En arbetsgrupp som är tillsatt av Byarådet i Degerby utreder med denna enkät intresset för en fast fiberanslutning till fastigheterna i Degerby med omnejd. Ingå kommun har för avsikt att till läsåret 2017-18 förse Degerby skola med en fast fiberanslutning, och förhandlingar om att bygga anslutningen har förts med Karis Telefon Ab, som i sin tur har meddelat att även andra fastigheter i området kan anslutas till fibernätet mot en fast summa, förutsatt att tillräckligt många fastigheter ingår avtal om att ansluta sig.

Arbetsgruppen består av Robert Hampf, Robert Lemström och Leif Nysten. För mera information om fiberanslutningen, besök webbsidan http://www.skutan.com/fiber.html.

Då du besvarar enkäten förbinder du dig INTE till någonting. Svaren används endast som underlag för att kartlägga intresset för en utbyggnad av fibernätet.

Karis Telefon Ab har producerat ett PM på basis av ett möte på byakontoret Rosenberg i februari 2017. Det går att läsa här: https://docs.google.com/document/d/1wUhvXANVP7nOUwtT9DXAmpDvJhYtVO8eB4rGIo9W5XI/edit?usp=sharing

 

FYLL I FORMULÄR HÄR

Ingåbon Kim Ketola  är ännu anställd som byahjälp till slutet av oktober 2017 och  redo att hjälpa Degerbyborna med vardagsgöromål, allt från snöskottning till gräsklippning osv. Kims arbetstider är i princip vardagar 9-14 och han kan beställas via telefon 046 6230405 eller epost Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Avgiften för hans jobb är 10€ per timme, plus resekostnad eller kilometeravgift räknat från Furuborgsvägen 6.  Själva avgiften för arbetet kan räknas som hushållsavdrag i beskattningen. Byarådet planerar att nställa n ny byahjälp våren 2018.

Det här är vårt projekt för Finlands 100-årsjubileum. Det består av fyra delar som förenas i tre evenemang: Igormuseets 20-årsjubileum, Degerbydagens traktorkarneval och forneldskvällens barnfest.

 1. Porkkala Love Stories: Erik och Doris som fann varandra efter evakueringen och Nikolaj och Ljubov som möttes på officersklubben i Degerby kyrka när Porkala var sovjetisk militärbas.
 2. Från spade till GPS – jordbruksmetoder i utveckling under 100 år. Från räkneverket på en laddörr till GPS och elektronisk mätning av arealer och materialåtgång. Rapport från Hankkijas kontor som var jordbrukarnas träffpunkt i Degerby.
 3. Skyddskårschefen Valter Österman var en av de 29 Degerbybor som stupade i kampen för Finlands självständighet. Hans omfattande samling av medaljer och diplom är unik i sitt slag.
 4. Porkala handbok – Porkkalan käsikirja – Porkkala handbook. En lättläst vägledning till sevärdheter och service för besökare i Kyrkslätt, Sjundeå, Degerby och Ingå