Aktuellt i Degerby

Enkät om fiberanslutning till fastigheterna i Degerby

 
En arbetsgrupp som är tillsatt av Byarådet i Degerby utreder med denna enkät intresset för en fast fiberanslutning till fastigheterna i Degerby med omnejd. Ingå kommun har för avsikt att till läsåret 2017-18 förse Degerby skola med en fast fiberanslutning, och förhandlingar om att bygga anslutningen har förts med Karis Telefon Ab, som i sin tur har meddelat att även andra fastigheter i området kan anslutas till fibernätet mot en fast summa, förutsatt att tillräckligt många fastigheter ingår avtal om att ansluta sig.

Arbetsgruppen består av Robert Hampf, Robert Lemström och Leif Nysten. För mera information om fiberanslutningen, besök webbsidan http://www.skutan.com/fiber.html.

Då du besvarar enkäten förbinder du dig INTE till någonting. Svaren används endast som underlag för att kartlägga intresset för en utbyggnad av fibernätet.

Karis Telefon Ab har producerat ett PM på basis av ett möte på byakontoret Rosenberg i februari 2017. Det går att läsa här: https://docs.google.com/document/d/1wUhvXANVP7nOUwtT9DXAmpDvJhYtVO8eB4rGIo9W5XI/edit?usp=sharing

 

FYLL I FORMULÄR HÄR

Nu har Degerby fått en ny byahjälp, Ingåbon Kim Ketola  inledde sitt jobb den 1 november och är redo att hjälpa Degerbyborna med vardagsgöromål, allt från snöskottning till gräsklippning osv. Kims arbetstider är i princip vardagar 9-14 och han kan beställas via telefon 046 6230405 eller epost Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Avgiften för hans jobb är 10€ per timme, plus resekostnad eller kilometeravgift räknat från Furuborgsvägen 6.  Själva avgiften för arbetet kan räknas som hushållsavdrag i beskattningen. 

Det här är vårt projekt för Finlands 100-årsjubileum. Det består av fyra delar som förenas i tre evenemang: Igormuseets 20-årsjubileum, Degerbydagens traktorkarneval och forneldskvällens barnfest.

  1. Porkkala Love Stories: Erik och Doris som fann varandra efter evakueringen och Nikolaj och Ljubov som möttes på officersklubben i Degerby kyrka när Porkala var sovjetisk militärbas.
  2. Från spade till GPS – jordbruksmetoder i utveckling under 100 år. Från räkneverket på en laddörr till GPS och elektronisk mätning av arealer och materialåtgång. Rapport från Hankkijas kontor som var jordbrukarnas träffpunkt i Degerby.
  3. Skyddskårschefen Valter Österman var en av de 29 Degerbybor som stupade i kampen för Finlands självständighet. Hans omfattande samling av medaljer och diplom är unik i sitt slag.
  4. Porkala handbok – Porkkalan käsikirja – Porkkala handbook. En lättläst vägledning till sevärdheter och service för besökare i Kyrkslätt, Sjundeå, Degerby och Ingå

 

Nu finns ett specialfrimärke för återkomsten till Porkala och Degerby!

sveng

På bilden klipper överstelöjtnant Sven Gahnström assisterad av kapten Pekka Rautsi av taggtråden vid gränsen i Rådkila 26.1.956.

rsz postimerkki

Frimärket kan köpas i Igors museishop. Pris 2€. För 3€ får du ett kort och Igormuseets stämpel.

pikkala3bFrån Degerby rullar rundtursbussarna ofta vidare mot Pickala i Sjundeå där den enda blå porten från arrendetiden ännu finns kvar. Häromdagen bestämde sig Kirkkonummen Huolto Oy:s Benjam Kukko för att nu måste slyet kring porten bort. Han kontaktade markägaren och fick lov för röjningen. Resultat syns här! En strong talkoinsats. Med på bilden Ove Grundström och Sebastian Hedman.