Blog

Willkommen zum Blog von Degerby! Wollen Sie unser nächster Blogger sein? Sie können sich ein Thema aussuchen, das Ihr am Herzen liegt, und Sie können natürlich in Ihrer eigenen Sprache schreiben. Nehmen Sie Kontakt mit uns auf: igor@degerby.fi oder +358 405418526.

 

Leena Lehtolainen

 

Petri ja Pettersson Brassin kappale ”Katson maalaismaisemaa” oli hitti lapsuudessani 1970-luvulla. Jukka Virtanen, tuo lyömätön sanoitusvelho, loihti suomenkieliset sanat Elton Johnin alkuperäiseen Country Comfortiin. Viattomana hoilasin sitä sisareni kanssa auton takapenkillä.

   Nyt kappaleen laulaminen on mahdotonta. Olemme mieheni kanssa koettaneet useasti.   Hän soittaa pianoa, minä laulan. En pääse kovin pitkälle, ennen kuin kyyneleet tulevat.

 Kappale voisi nimittäin kertoa kotikylästämme Degerbystä, ja sen tuttuus ja tunnistettavuus liikuttaa. Etsimme perheellemme sopivaa kotia kauan, kunnes viimein se oikea löytyi. Degerbyssä jo alussa moni asia tuntui asettuvan kohdalleen. Sijainti – lähellä lentokenttää ja pääkaupunkia, silti maaseudun rauhassa. Luonto – meri, metsät, ainutlaatuinen Kopparnäs. Yli tuhatvuotinen historia monine vaiheineen. Kaksikielisyys, joka oli meille muutossa ehdoton bonus. Saamme halutessamme puhua arjessa ruotsia, vaikka olemme suomenkielisiä.

Ennen muuttoa emme tunteneet yhtään degerbyläistä. Olen luonteeltani vetäytyvä ja tarvitsen yksinäisyyttä, siksi sijainti oli oiva. Tästä huolimatta tarvitsen ystäviä ja kumppaneita. Degerbystä heitä on löytynyt roppakaupalla: ihania naapureita, lasten koulukavereiden vanhempia, joista tuli ystäviä, mainio kyläkauppias, ja monia muita.

   Onnekseni viihdyn pimeydessä, sillä mennyt lumeton talvi oli synkkä. Välillä katkeavat sähköt eikä laajakaista toimi niin sujuvasti kuin kaupunkioloissa. Se on kuitenkin pientä sen rinnalla, että saan sienet ja marjat takametsästä ja pääsen pyörämatkan päässä huipputason bändikonserttiin. Degerby on pieni kylä, mutta nimensä mukaisesti suuri – ainakin sydämeltään. Minulta kysytään toisinaan, aionko muuttaa takaisin kaupunkiin.

   Vastaus on helppo. Maalaismaisemaa en saata unohtaa. Enkä jättää.