Tähän panostamme vuonna 2016

1. Vuonna 2016 on kulunut 60 vuotta Porkkalan palautuksesta. Museoon tulee tänä vuonna erikoisnäyttely arkielämästä 1956 jälkeen, eli paluun jälkeen, sekä arkielämästä Suomenlahden toisella puolella. Muistovuotta huomioidaan jumalanpalveluksella Degerbyn kirkossa, Degerbyn päivänä sekä yhteistyössä Porkkalan Parenteesi ry:n projektin puitteissa.

2. Vuonna 2017 on kulunut 100 vuotta Suomen itsenäistymisestä. Suomen Kotiseutuliitto on kehottanut kaikkia museoita valitsemaan kokoelmistaan esineen, joka kertoo paikkakunnasta, kotiseudusta tai jopa koko maastamme ja liittyy johonkin osaan maamme historiassa. Degerbyssä suunnitellaan vuonna 2016 ja otetaan vastaan ehdotuksia näyttelyn avajaisissa 26.4 sekä Avoimien kylien päivänä 11.6. vuoden 2017 museoesine valitaan Degerbyn päivänä 6.8.

3. Kyläyhdistys suunnittelee omaa Porkkalan käsikirjaa omana suurempana hankkeena vuotta 2017 varten.

4. Kyläyhdistys vuokraa Rosenbergin kiinteistöä Inkoon kunnalta ja ylläpitää ja huoltaa 5. jatkuvasti pihaa ja sen rakennuksia.

5. Järjestetään kylätapaamisia, joissa luetaan, tehdään käsitöitä, pelataan pelejä ja katsotaan elokuvia.

6. Kyläyhdistys palkkaa tarpeen mukaan työvoimaa tuntipalkalla tai ostopalveluna.

7. Kyläyhdistys ottaa vastaan harjoittelijoita, mikäli sellaisia tulee, ja palkataan kyläavustaja, mikäli ELY-keskus antaa siihen mahdollisuuden.

8. Kyläyhdistys jatkaa yhteistyötään seurakunnan kanssa.

 9. Yhdistys käyttää jatkossakin Västerbottenin museon SOFIE-arkistointijärjestelmää.

10. Leikkipuistoa ylläpidetään, kehitetään ja täydennetään aurinko- ja sadesuojilla, uusilla penkeillä ja uudella aidalla.

11. Tiedonvälitystä parannetaan jatkuvasti kylälehden, kotisivujen, Facebookin sekä uuden esitteen avulla.

12. Yhteistyö Itämeren maiden kylmän sodan muistomerkkien verkoston kanssa jatkuu.

13. Yhdessä Viron ja Latvian miehitysmuseoiden sekä Liettuan KGB-museon kanssa kyläyhdistys tähtää Nordplus-hankeeseen vuonna 2017. Teemana lähihistoria, suvaitsevaisuus ja ymmärrys.

14. Tapahtumasuunnitelma vuodelle 2016:

  • Näyttely ja jumalanpalvelus 7. helmikuuta
  • Näyttelynavaus 26. Huhtikuuta: Blandade känslor / Ristiriitaisin tuntein / Mixed feelings
  • Avoimet kylät 11. kesäkuuta
  • Degerbyn päivä 6. elokuuta, juhlavuoden ohjelmaa
  • Muinaistulien ilta 27. elokuuta
  • Joulu kylässä 26. marraskuuta

 

Degerbyn kyläyhdistys ry

Toimintakertomus 2015

Rosenbergin kiinteistöön panostettiin vuoden aikana – kunnan kanssa laatimaa vuokrasopimusta pidennettiin 30 vuotta ja päärakennusta kunnostettiin Inkoon säästöpankkisäätiön runsaan raha-avustuksen ansiosta. Igor-museon kokoelma sai täydennystä sekä esineiden että kuvien muodossa. Sähköinen arkistointijärjestelmä siirrettiin Västerbottenin museon palvelimeen Ruotsiin. Kyläyhdistys teki suuren panoksen Degerbyn päivän järjestelyissä, ja järjesti tänä vuonna ensimmäistä kertaa Avoimet kylät –tapahtuman kesäkuun alussa. Museossa on koulutettu kaksi uutta nuorta opasta. Kävijöitä oli vuoden aikana melkein 3000. Kyläyhdistyksen yhteydet Baltian maihin vahvistui, kun tarjoutui mahdollisuus yhteisestä Nordplus-hankkeesta. Tänäkin vuonna kyläyhdistys vei kotiin voiton Tähtelän kyläyhdistyskilpailussa.

 

Rosenbergin kiinteistö

Osoittautui, ettei kyläyhdistyksellä ollutkaan mahdollisuutta lunastaa Rosenbergin kiinteistöä Inkoon kunnalta kysymys sai uuden käänteen. Toukokuussa kyläyhdistys allekirjoitti 30 vuoden vuokrasopimuksen. Kyläyhdistys ei maksa kunnalle vuokraa, mutta maksaa ylläpitokustannukset ja toimii infopisteenä. Inkoon säästöpankkisäätiön avustukselle (16 000 euroa) tuli heti käyttöä: Rosenbergin päärakennus maalattiin ulkoapäin, hankittiin uusi tiiviimpi ovi, jotta lämpöä ei mene hukkaan, joka asennettiin talkoovoimin. Alf Hindersson teki suuren osan työstä yhdessä Bengt-Olof Wikströmin sekä Karl-Göran Karlssonin kanssa. Uudet ilmalämpöpumput asennettiin sekä Rosenbergin päärakennukseen että museorakennukseen. Myös savupiippu puhdistettiin.

Degerby netissä

Viisikielisten kotisivujemme kautta olemme panostaneet lähihistoriaan sekä ajankohtaiseen tietoon Degerbystä. Varsinkin yhteys paikallisiin yrityksiin on lisääntynyt. Vuoden aikana Degerby sai oman Facebook-sivun. Siitä tuli nopeasti suosittu. Igor-museollakin on oma Facebook-sivunsa, mutta sillä on eri seuraajakunta kuin Degerbyn sivulla.

 

Tapahtumat ja kokoukset

Kylätapaaminen Degerbyntien sekä Tonttukaaren asukkaille, jossa muisteltiin 60-lukua, järjestettiin 22. maaliskuuta. Gun Rajalin, ledendaarisen degerbyläisen kauppiasparin Ossi ja Anna-Lisa Ramstedtin tytär, kertoi arkielämästä Degerbyssä Porkkalan vuokrakauden jälkeen.

Avoimet kylät –tapahtuma järjestettiin 11. kesäkuuta osana Uudenmaan kylät ry:n ohjelmana. Degerbyssä avattiin museon uudet näyttelyt.

Degerbyn päivää vietettiin lauantaina 1. elokuuta. Teddy Granroth vastasi musiikista torilla, jossa kävijät viihtyivät. Myös Igor-museolla ja museopuodissa kävijöitä riitti, ja Rosenbergillä tarjoiltiin perunalounas. Ohjelman laativat kyläyhdistys hyvässä yhteistyössä nuorisoseuran, Marttojen, Folkhälsanin sekä Degerby Delin kanssa, jotka kaikki osallistuivat sekä taloudellisin avustuksin että käytännön töissä. MB Veho esitteli uutta Mercedes-malliansa, Torbackan lentokentällä järjestettiin pienoiskonenäyttely ja Lomamäen lemmikkipuistolla oli oma osastonsa kirkon puistossa. Kyläyhdistys hoiti jälleen toripaikkojen jaon sekä markkinoinnin.

Muinaistulien iltaa vietettiin 29. elokuuta Lomamäen lemmikkipuistolla. Tomas Nybondas viihdytti yleisöä haitarimusiikilla ja laululla. Åke Lindfors ja Lena Selén kertoivat tarinoita Torbackan kylän historiasta. Mikko ja Sharon Auri järjestivät tapahtuman yhdessä McArthur-Mortellin perheen kanssa. Kyläyhdistys hoiti markkinoinnin ja ilotulitteet.

Voitto saatiin kotiin Tähtelänpäivien kyläkilpailusta 5. syyskuuta. Degerbyn joukkueessa mukana olivat Runa Kraemer, André Nylund, Andreas ja Jessica Elfving.

Jumalanpalvelusryhmä on kokoontunut keskiviikkoisin ennen jumalanpalvelusta Degerbyn kirkossa. Jumalanpalveluksen Degerbyssä pidetään jokaisen kuukauden toisena sunnuntaina. Terese Norrvik on toiminut sihteerinä. Ryhmä on yrittänyt uudistaa jumalanpalveluksia.

Kikkokahvit on järjestetty Degerbyssä pidettävien jumalanpalvelusten jälkeen ja tämä on vaikuttanut myönteisesti kävijälukuun. Sateen takia Gutsåkerin ulkoilmajumalanpalvelus piti siirtää kirkolle, missä kyläyhdistys tarjosi kahvit. Muulloin kirkkokahvit on juotu kylätoimisto Rosenbergillä. Tarjoilu on hoidettu talkoovoimin, suurimman työpanoksen on tehnyt Dita Karlsson.

Urantia-ryhmä on kokoontunut ympäri vuoden kylätoimisto Rosenbergillä Joel Rehnströmin johdolla kaksi kertaa kuussa.

Joulu kylässä toimi tänä vuonna ensimmäisenä kyläyhdistyksen kyläjoulukalenterin luukkuna. Vierailtiin yhdistysten ja yritysten luona sekä koulussa ja lopulta kokoonnuttiin jouluaaton hartaukseen kirkossa. Seija Westerholm ja Terese Norrvik järjestivät ja hoitivat yhteydenpidon.

Vuokralaisia

Siuntion ja Inkoon 4H-ryhmät ovat kokoontuneet syksy- ja kevätlukukausien aikana Rosenbergillä joka toisena tiistaina, järjestäen koululaisille iltapäiväohjelmaa. Rosenbergiä on vuokrattu myös yhdistysten toimesta. Lisäksi tilaa on vuokrattu ristiäis- ja hautajaistilaisuuksia varten.

Degerbyn Igor-museo

Museon näyttelyitä uusittiin talven sekä myöhän syksyn aikana. Suunniteltiin opettavaa aikamatkaa vuokrakauden läpi, ja sen myötä museo sai uuden tv-näytön, jossa esitellään kuvasarja vuodelta 1956, eli Porkkalan palautuksesta. Elokuvien näyttäminen ja äänitehosteiden käyttäminen osoittautui teknisesti hankalammaksi, ja sen suunnittelua siirrettiin vuodella. Kabanovintietä esitellään museon vitriinissä, toisessa uudessa näyttelyssä esitellään Sjundbyn linnan emännän päiväkirjoja. Muita teemoja ovat karjalaiset Degerbyssä, Penttisen perheen kokemukset Neuvostoliitosta, BeWeShip-kuljetusyritys. Kävijöiden kokonaismäärä jäi juuri alle 3 000. Talven ajan museo on ollut auki lauantaisin, suurimmaksi osaksi talkoovoimin.

Palkatut

Sonja Bäckman jatkoi Leader+-projektin päätyttyä marraskuun lopussa 2014 arkistointi- ja näyttelynsuunnittelutöissä.  Kesäkuussa hän jäi äitiysvapaalle. Alexander Johansson palkattiin oppaaksi museoon, hänen työtään oppaana on arvostettu, ja hän osoittautui myös lahjakkaaksi tietokoneasiantuntijaksi. Loppukesästä myös Sofia Wassholm sai töitä arkistoinnin ja opastamisen parissa. Sekä Alexander Johansson että Sofia Wassholm saivat ohjausta Porkkalan historiassa. Lena Selén on toiminut palkattomana toiminnanjohtajana.

Kyläavustaja

Suomen Kylätoiminta ry:n kyläapuhanke, jonka avulla kyläyhdistykset työllistävät pitkäaikaistyöttömiä palkkatuella kyläavustajiksi, jatkui elokuuhun asti. Degerbyläinen Jouko Kautto teki erilaisia pihatöitä, joita kymmenkunta kyläläistä tilasi. Lisäksi hän siivosi ja huolsi Rosenbergin kiinteistöä.

Sähköinen arkisto ruotsalaiselle palvelimelle

Museon sähköinen arkistointijärjestelmä siirrettiin kevään aikana Sonja Bäckmanin toimesta Västerbottenin museon palvelimelle Uumajaan. SOFIE-arkistointijärjestelmässä oli vuoden lopussa n. 550 esinettä ja 5 500 kuvaa.

Kyläviiri ja Degerby-muki

Caj Degerholmin ehdotuksesta ja nuorisoseuran Johan Lindholmin avustuksella Degerby sai oman viirinsä, joka on myynnissä kahdessa eri koossa. Molemmilla on ollut hyvä menekki. Degerby-mukikin on ollut suosittu, sekä värillisenä että mustavalkoisena.

Hankinnat

Kyläyhdistyksen vanhin tietokone, ostettu 2004, lakkasi toimimasta kesällä. Sen mukana hävisi myös tärkeitä ohjelmia, jotka ovat helpottaneet arkistointityötä. Alexander Johansson on opastamisen ja arkistointitöiden lomassa myös koonnut kyläyhdistykselle uuden tietokoneen, jossa on sen myötä huomattavasti suurempi kapasiteetti, kuin valmiina ostetusssa tietokoneessa.

Museoon hankittiin televisionäyttö, jossa voi vuonna 32016 näyttää viodeoita. Uudet tiekyltit Degerbyntien varrella kehottavat autoilijoita ajamaan varovasti kylän läpi.

Suosittu leikkipuisto

Kylän keskustassa sijaitsevaa leikkipuistoa on käytetty vuoden aikana ahkerasti.

Yhteistyökumppanit

Kyläyhdistys on vuoden aikana tehnyt yhteistyötä Degerbyn nuorisoseuran, Inkoon seurakunnan, Porkkalan Parenteesi ry:n, Suomen Maaseutuyrittäjien, Suomen kylätoiminta ry:n sekä Itämeren maiden kylmän sodan muistomerkkien verkoston (coldwarsites.net) kanssa. Sen lisäksi Degerby on yksi kylistä, jotka ovat mukana Lomalaitumen Leader-projektissa kylämatkailun kehittämistä varten. Yhdessä baltialaisten miehitysmuseoiden kanssa suunniteltiin ja valmisteltiin Nordplus-projektia.

Markkinointi

Markkinointi aloitettiin tammikuun Matka 15 -messuilla Helsingissä, missä Igorin oppaat Sonja Bäckman sekä Berndt Gottberg osallistuivat Suomen matkatoimistoalan liiton (SMAL) osastolla yhdessä Porkkala Travelin kanssa. Museolla on oma sivunsa kyläyhdistyksen kotisivuilla (www.degerby.fi), museo mainitaan usealla sivulla Porkkalan Parenteesi ry:n sivustolla (www.porkkala.net) ja sen lisäksi museo on mukana Visit Southpoint Finlandin sivuilla sekä Museoviraston museoportaalissa. Museo on muka sekä Facebookissa että Instagramissa. Kyläyhdistyksen toimintaa on huomioitu sekä sanomalehdissä että Radio Vegalla.

Edustukset

Seija Westerholm on osallistunut Uudenmaan kylät ry:n. Lena Selén on jatkanut kattojärjestö Porkkalan Parenteesi ry:n hallituksen varapuheenjohtajana.

Lahjoitukset

Igor-museo on vuoden aikana saanut vastaanottaa lahjoituksena sekä esineitä, kuvia että kirjoja. Wilhelm Wadstein lahjoitti deaktiverad Degtarjev-konekiväärin, Ingmar Hagman on lahjoittanut venäläisen säilykepurkin, Krister Nyholm on lahjoittanut venäläisen lastenvaunun, jonka hän löysi Vuohimäeltä vuokrakauden jälkeen ja Ove Avellan on lahjoittanut monta esinettä, jotka ovat löytyneet Skyttsin tilalta Degerbystä. Vuoden 1940 Helsingin olympialaiskilpailuita varten tehdyn viltin on lahjoittajalta, joka haluaa olla anonyymi. Puolustuskorkeakoulu on lahjoittanut loput Porkkala - Tapahtumien keskellä –kirjan ensimmäisestä painoksesta myytäväksi museopuotiimme. Laajempia kuvakokoelmia on vastaanotettu Marianne Nymanilta, Karl-Göran Karlssonilta sekä Berit Malmströmilta. Kuva-arkistoon on sen lisäksi saatu kymmenkunta kuvakokoelmaa, joista on käytetty kuvia kirjaan, joka kertoo karjalaisista ruotsinkielisillä seuduilla.

Avustukset

Kyläyhdistys on jälleen saanut avustusta säätiöiltä. Suurin apuraha tuli Inkoon säästöpankkisäätiöltä, joka myönsi 16 000 euroa Rosenbergin kiintiön kunnostamista ja ylläpitoa varten. Muut avustukset ovat seuraavat: Svenska kulturfonden 3 000 euroa, Sophie von Julins stiftelse 2 500 euroa sekä Museovirasto 4 500 euroa.

Hallitus

Kyläyhdistyksen hallitus on aktiivisesti osallistunut toimintaan. Seija Westerholm jatkoi puheenjohtajana. Muut hallituksen jäsenet ovat olleet: Caj Degerholm (varapuheenjohtaja), Gun-Britt Ålander (rahastonhoitaja), Terese Norrvik (sihteeri), Andreas Elfving, Åke Lindfors, Tom Räihä, Bengt-Olof Wikström (vakituiset jäsenet). Tilintarkastajana on toiminut Inger Qvist korvaajanaan Magnus Malmberg. Lena Selén on hoitanut sihteerintehtäviä hallituksen ulkopuolella. Vuoden aikana hallitus on pitänyt kahdeksan kokousta. Karl-Göran Karlsson on toiminut Igor-osaston puheenjohtajana, Berndt Gottberg jäsenenä.

Degerby 22. maaliskuuta 2016

Hallitus