Oletko kuullut?

Bää

Eräs Igor-museon kävijä kertoi:

Asuimme maatilalla, jossa oli paljon erilaisia eläimiä. Talomme oli iso, ja niin oli myös pihamme, ja sen takia kaikki kylän lapset kokoontuivat meille leikkimään. Meillä oli sotavanki, joka oli usein mukana leikkimässä lasten kanssa. Eräänä päivänä, kun olimme pihalla leikkimässä, vanki alkoi yhtäkkiä juosta pikavauhtia metsään päin. Me huolestuimme ja mietimme, pitäisikö hakea äiti ja isä. Samassa vanki kääntyi juostessaan, ja huusi: - Bääää! Silloin oivalsimme, että hän oli menossa hakemaan lammasta, joka laidunsi metsänreunalla. Hetken kuluttua hän palasi lammas narussa.

Kerro lisää...

Missä kuva on otettu?

Vuokrakauden jälkeen elävistä puista löytyi neuvostoliittolaisia sähköasennuksia. Vielä tänäkin päivänä näitä eristimiä löytyy metsistä, niinkuin kuvasta näkyy. Mutta missä kuva on otettu?

Degerbyn blogi

Degerbyn vauhti kiihtyy

Kartta 1

Degerbyn osayleiskaavan alue. Kunta osti Kukkulan alueen, kun Kopparnäsiin suunniteltiin ydinvoimalaitos.

Degerbyn kehitys on todella edistynyt mukavaa vauhtia: aika hiljaisen aloituksen jälkeen riittävän moni kiinteistönomistaja Degerbyn keskustassa on tilannut viemäriliittymän. Täten Itä-Inkoon vesiosuuskunta pystyy aloittamaan uuden jätevesilinjan rakennustyöt tämän kevään aikana.

Työt ulottuvat myös uudelle Kukkula-alueelle, josta löytyy noin kymmenkunta uutta kunnan omistuksessa olevaa tonttia. Kunta rakentaa myös Kukkulatien Degerbyntieltä etelään päin. Noin kymmenkunta yksityisomistuksessa olevaa uutta tonttia Degerbyntien varrella liittyy suunnitelmiin.

Furuborgintien asfaltointityöt, kantatieltä alkaen Degerbyntiehen, aloitetaan heti jätevesinlinjojen rakennustöiden valmistuttua.

Tekninen lautakunta suhtautui myötämielisesti esityksiin kokouksessaan viikolla 8. Kukkulatien katusuunnitelmaehdotus asetetaan nyt yleisesti nähtäville ja Furuborgintien asfaltointiurakka käynnistetään kunnanhallituksen hyväksyttyä sen.

Mikäli kaikki etenee suunnitelmien mukaan, on kohta mahdollista markkinoida kauan kysyttyjä Degerbyn keskustan tontteja.

Itä-Inkoon vesiosuuskunta rakentaa parhaillaan vesi- ja jätevesiliittymiä Kärrbyntien kiinteistöille. Karjaan puhelin ilmoitti aivan äsken, että riittävän monta liittyjää valokuituverkkoon on löytynyt Kärrbyntien varrelta.

Kärrbyntien jälkeen vesiosuuskunta jatkaa Kopparnäsintietä ja Kocksbyntietä pitkin.

Lena Selén

Ajankohtaista Degerbyssä

80 vuotta evakuoinnista – Yle esittää syksyllä Porkkalan vuokra-ajasta kertovan dokumentin

Porkala 3

Vuokra-ajan seuraukset ja jälleenrakennus ovat näkyvästi esillä dokumentissa. Tässä kuvataan Manu-hevosta ja jälleenrakentajia erästä lavastusta varten. Kuva: Kerstin Karlberg.

 

Kaikilla suomalaisilla on syksystä 2024 alkaen mahdollisuus nähdä dokumenttisarja Porkkala – Muistoja vuokra-ajalta. Hankeryhmä on nyt solminut Ylen kanssa sopimuksen dokumentin esittämisestä sekä tv:ssä että Yle Areena -suoratoistopalvelussa.

  • Sopimus Ylen kanssa on ollut tavoitteemme alusta alkaen. On tärkeää, että mahdollisimman monet saavat mahdollisuuden tutustua tähän mielenkiintoiseen ja Suomen historian kannalta merkittävään ajanjaksoon. Haluamme dokumentin avulla taustoittaa, havainnollistaa ja lisätä tietoisuutta vuokra-ajasta ja sen vaikutuksista, sanoo käsikirjoittaja Christoffer Holm.

Porkkala – Muistoja vuokra-ajalta -dokumentti kertoo Suomen historian vaiheesta, josta monet ovat kuulleet puhuttavan, mutta josta vain harvat ovat hyvin perillä. Tapahtumien ymmärtäminen ja sisäistäminen on vaikeaa, vaikka ne ovat monin tavoin samankaltaisia tämänhetkisen turvallisuus- ja pakolaistilanteen kanssa.

  • Ymmärrämme ja tunnistamme kaiken paljon paremmin kuullessamme sekä sodan että evakuoinnin, uhkakuvat uusista sodista, epävarmuuden, toivon ja surun kokeneiden kertomuksia ja tuntemuksia. Tätä tavoittelemme dokumentilla, Christoffer Holm sanoo.

Samat tavoitteet edellisessä dokumenttihankkeessa

Holmilla oli samat tavoitteet hankeryhmän toteuttaessa edellisen dokumenttihankkeensa Harparskoglinjen Västfronten mot Sovjet (Harparskoglinja – Länsirintama Neuvostoliittoon). Yle lanseerasi dokumentin vuonna 2021 ja se on kerännyt tähän mennessä reilut 135 000 esityskertaa Yle Areenassa. Lisäksi se on näytetty useita kertoja tv:ssä sekä Suomessa että Ruotsissa. Yhteensä lähes puoli miljoonaa suomalaista on nähnyt dokumenttielokuvan.

  • On hyvä, että nämä elokuvat tavoittavat mahdollisimman monet, koska historian tuntemus on tärkeää. Toivomme, että dokumentti Porkkalan vuokra-ajasta herättää vastaavaa kiinnostusta. Tämä historia koskee kaikkia suomalaisia. Suomen pääkaupungista 20 kilometrin päässä yli yhdentoista vuoden ajan sijainneen neuvostotukikohdan vaikutukset koskivat koko maatamme, sanoo tuottaja Kerstin Karlberg.

Näytöksiä myös paikallisesti ja kouluissa

Porkkalan vuokra-ajasta kertova kaksiosainen dokumenttisarja lanseerataan Ylellä syksyllä 2024, jolloin tulee kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun Porkkalan alue evakuoitiin syyskuussa 1944. Projektiryhmä tulee järjestämään myös omia paikallisia elokuvaesityksiä syksystä alkaen.

  • Dokumenttielokuvan rahastoilta, säätiöiltä ja kunnilta saatu rahoitus on koko ajan perustunut sille, että elokuva tulee mahdollisimman monen ulottuville. Tämä onnistuu sitäkin paremmin Ylen kanssa nyt solmitun sopimuksen ansiosta. Lisäksi haluamme dokumentille alueellista näkyvyyttä järjestämällä paikallisia elokuvaesityksiä ja tarjoamalla elokuvaa myös kouluille näistä lähihistoriamme tapahtumista kertovan opetusaineiston osaksi, sanoo Kerstin Karlberg.

_________________________________________________________________

Porkkala – Muistoja vuokra-ajalta nimeä kantava dokumenttielokuva kertoo ihmisistä historiallisten tapahtumien takana, heidän surustaan ja huolistaan, mutta myös toivosta ja taisteluhengestä vuosina 1944–1956. Dokumenttielokuva valottaa sekä vahvasti paikallisesti ankkuroitua historiaa että Suomen historian kannalta ratkaisevaa välivaihetta. Porkkalan vuokra-aika oli seurausta jatkosodasta ja alkoi kolme vuotta sen jälkeen, kun Hanko oli kohdannut saman kohtalon talvisodan jälkeen. Hankkeen takana on Inkoossa sijaitsevan Degerby Igor -museon toiminnasta vastaava Degerbyn kyläneuvosto, joka lähti mukaan hankkeeseen siitä vastaavana yhdistyksenä. Dokumenttielokuva lanseerataan syksyllä 2024, jolloin Porkkalan alueen vuokraamisesta Neuvostoliitolle tulee kuluneeksi 80 vuotta. 

Dokumenttielokuva on pyrkimys tuottaa korkealaatuinen kuvaus vuokra-ajan taustoista, Neuvostoliiton meritukikohdan Suomelle aiheuttamasta uhasta, pakkoevakuoiduille aiheutuneista henkisistä seurauksista sekä siitä, miten vuokra-aika sujui alueen palauttamiseen eli vuoteen 1956 saakka. Dokumentti näytetään Ylen kanavilla ja Yle Areenassa, elokuvateattereissa, kouluissa, museoissa sekä muissa yhteiskunnallisesti merkittävissä yhteyksissä. Dokumentin toteutuksessa pyritään lopputulokseen, joka puhuttelee ja aukeaa sekä historiasta hyvin perillä oleville että suurelle yleisölle.

Silloisella vuokra-alueella tuotettu dokumenttielokuva muodostaa kaksiosaisen sarjan, jonka yhteispituus on reilut kaksi tuntia. Aineisto koostuu pääasiassa ruotsinkielisistä, mutta osin myös suomenkielisistä haastatteluista ja elokuva tekstitetään suomeksi ja ruotsiksi. Hankkeen takana on valtaosin sama hankeryhmä, joka teki vuonna 2021 ensi-iltaan tulleen, hyvän vastaanoton saaneen dokumentin Harparskoglinjen – Västfronten mot Sovjet (Harparskoglinja – Länsirintama Neuvostoliittoon).

________________________________________________________________________

Lisätietoja:

Kerstin Karlberg, tuottaja, 040 594 5360, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Christoffer Holm, käsikirjoittaja, 040 766 8129, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kim Rajalin, Degerbyn kyläneuvoston puheenjohtaja, 050 541 2184, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Muu tuotantotiimi:

Ohjaus ja editointi: Christopher Marins

Pääkuvaaja: Jonny Forsman

Ääni: Jesper Söderström

Musiikki: Thomas Enroth