Ajankohtaista Degerbyssä

musekort större logo

Museokortti on nyt myös käytössä Degerby Igor-museossa ja jos lunastat museokortin voit kesän aikana myös matkustaa edullisesti kortilla.  Pääaiheena Degerbyn museossa on  tänä vuonna on  Porkkalan tukikohdanvarustautuminen ydinsotaan, mutta paljon muutakin löytyy. Museo on toukokuussa avoinna lauantaisin klo 12-16, muina aikoina tilauksesta.Tilaa etukäteen: puh. 040 5418526 tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Jos haluat tuoda ryhmän meille: tilaa aikaaetukäteen! Kesän aukioloajat ovat tas perinteisesti 1.6.-31.8. ti-la klo 11-16.

Alla tietoja musekortin tuomista matkustusehdoista:

Museokortti ja Expressbus yhteistyöhön — museokierrokselle kaikkien aikojen kesäpaketilla  

Museokortin omistajille bussimatkat vain 10€ kaikilla Expressbus-vuoroilla ja koko kesäkauden ajan.

Kaikkien aikojen museokierroskesä on edessä. Kaupunkien väliset bussimatkat maksavat Museokortin omistajille vain 10€ kaikilla Expressbus-vuoroilla koko kesän (3.6.—31.8.2019).  Edun saa ostamalla matkalipun kuljettajalta ja näyttämällä ostotilanteessa keltaisen Museokorttinsa.   

Lähes 250 000 keltaisen kortin omistajalle tarjoutuu ainutlaatuinen mahdollisuus ekologiseen kotimaanmatkailuun ja museoiden upeisiin sisältöihin tutustumiseen. Kehä III:n sisäpuolella asuvien kynnys lähteä ihastelemaan muualla Suomessa olevia museokohteita madaltuu ja sama pätee tietysti toiseenkin suuntaan. Esimerkiksi Vaasasta voi matkustaa Helsinkiin 10 eurolla vinguttamaan Museokorttiaan.    

Eikä siinä vielä kaikki. Helsingin kulttuurinnälkäiset pääsevät suoraan Vapriikin eteen kolmena päivänä viikossa. Ainutlaatuisena pilottikokeiluna tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 9.15 Helsingistä lähtevä pikavuoro jatkaa Tampereen linja-autoasemalta Vapriikin eteen (4.6—11.8). Tämäkin matka maksaa 10€ ja edun saa ostamalla matkalipun kuljettajalta ja näyttämällä ostotilanteessa keltaisen Museokorttinsa.    

Reittiverkoston kohdepaikkakunnilla sijaitseville museoille kesäkampanjamme tarjoaa loistavan mahdollisuuden houkutella museokävijöitä eri puolilta Suomea. Ja Museokortin myymiseenhän matkustusetumme tarjoaa täydellisen lisäargumentin — vuoden mittainen kulttuurimatka 300 museoon on entistäkin houkuttelevampi paketti.  

Kampanjaetujen tulkintaa: 

 1. Expressbus-vuorot kaupunkien välillä   
 • Museokortti-etu voimassa koko kesäkauden: ma 3.6 —31.8.2019
 • Matka kaupunkien välillä suuntaansa vain 10€
 • Edun saa ostamalla lipun kuljettajalta ja näyttämällä keltaisen Museokorttinsa.
 • Alennuksen tulkinta konkreettisina esimerkkeinä:
  • Kun matkustaa Helsingistä Hämeenlinnaan (tai toisin päin), lippu maksaa 10€
  • Kun matkustaa Helsingistä Tampereelle (tai toisin päin), lippu maksaa 10€
  • Kun matkustaa Helsingistä Vaasaan (tai toisin päin), lippu maksaa 10€
  • Kun bussia pitää vaihtaa kahden kaupungin välillä, onko hinta myös tällöin 10€?
   • Kyllä, jos yhteys on suora – eli jossain on ns. ”välitön vaihto”. Jos asiakas ostaa ensin HKI-Tampere matkan ja haluaisi jatkaa vaikka 5h päästä Jyväskylään niin tällöin hinta on 10€+10€ = 20€. Mutta jos vaihto on suoraan linja-autoasemalla ja lippu on ostettu vaihdollisena, on hinta 10€.
 1. Museobussi Helsinki-Vapriikki
 • Helsingistä pääsee suoraan Vapriiin eteen tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin 4.6 —11.8.2019 (HUOM. Vapriikki-vuorot päättyvät jo 11.8.)
 • Ti, ke ja to klo 9.15 Helsingistä lähtevä Expressbus (Paunun pikavuoro) saapuu Tampereen linja-autoasemalle klo 11.50, josta jatkaa Museokeskus Vapriikille, jonne saavutaan klo 12.00. 
 • Matka suuntaansa 10€  
 • Edun saa ostamalla lipun kuljettajalta ja näyttämällä keltaisen Museokorttinsa.

Expressbussin reittiverkostoon voi tutustua täällä:

 http://www.expressbus.fi/fi/aikataulut-ja-liput/

Keskiviikkona huhtikuun 24. päivänä perustettu Itä-Inkoon vesiosuuskunta - Östra Ingå vattenandelslag toimii uuden vesihuoltopalvelun päämiehenä jonka tavoitteena on antaa Degerbyn alueen kiinteistöille sekä talousvettä että viemärin.

Hankkeen talousarvio on jopa 4 miljoonan euron luokkaa, riippuen liittymisasteesta. Alue, jonka ajankohtainen suunnitelma kattaa, käsittää n. 450 kiinteistöä. Hankkeen alusta asti on SKT Suomi Oy ollut mukana suunnittelutyössä; yhtiö on erikoistunut vesi- ja viemäriprojekteihin ja sillä on viitisenkymmentä Degerbyn kaltaista toteutettua hanketta takanaan.

Tähän mennessä hankkeen takana on ollut asukkaista koostuva työryhmä sekä Inkoon kunta, joka alkuvuodesta teki merkittävän päätöksen osallistua hankkeen kustannuksiin huomattavalla osuudella. Hankkeen tekninen ratkaisu perustuu paineistettuun viemärijärjestelmään jossa jätevesi pumpataan runkoputkeen joka Störsvikin kautta vie sisällön Espoon puhdistamoon.

Ainakin Sandarna’ssa on pohjavesialue josta on tarjolla talousvettä niille talouksille jotka sitä tarvitsevat - samaan kaivuuseen viemärin ohessa on mahdollisuus laittaa talousveden lisäksi optinen kuitu. Degerbyn keskustassa on jo 1960-luvulta lähtien toiminut vesiosuuskunta joka jatkanee toimintaansa, ja keskustassa olevat kiinteistöt, jotka niin haluavat, voivat liittyä pelkästään viemäriverkostoon. Karjaan Puhelin Oy:n kanssa on myös käyty neuvotteluja edullisista kuituliittymistä.

Tällä hetkellä tavoitteena on vähintään 150 kiinteistön määrä jotta hankkeen toteutuminen alkaisi. Osuuskunnan liittymismaksuksi on vahvistettu 300 euroa. Tähän mennessä n. kahdeksankymmentä kiinteistöä on ilmaissut kiinnostuksensa liittyä osuuskuntaan. Itse kiinteistöliittymän kustannusarvio on, jos ja kun hanke toteutuu, 10 000 - 12 000 euroa. Siitä vähennetään vielä kunnan osuus, riippuen liittymätyypistä.

Vakinaiseen asumiseen tarkoitettujen kiinteistöjen kustannuksiin Inkoon kunta osallistuu 25 prosentin osuudella, kuitenkin korkeintaan 3 500 euroon asti. Vastaavaa kuntaosuutta ei muualla Suomessa ole koettu. Osuuskunnan tavoitteena on myös mahdollistaa liittymiskustannusten maksaminen osissa. Myös vapaa-ajan asuntojen omistajat voivat saada 7,5 prosenttia avustusta kunnalta. Kunta on tosin asettanut ehdoksi osallistumiselleen, että vähintään puolet liittyjistä kuuluvat vakinaiseen asujaistoon. Vasta perustettu osuuskunta on asettanut tavoitteekseen että hankkeen urakointityöt hoidetaan paikallisten urakoitsijoiden toimesta, luvassa on jopa 1,6 miljoonan euron edestä maansiirtotöitä. Tämän uskoisi kiinnostavan paikallisia yrittäjiä.  

Uuden osuuskunnan hallituksen puheenjohtajaksi on valittu Tapio Kallio. Varapuheenjohtajaksi ja sihteeriksi valittiin Leif Nystén. Peter Bergman toimii kunnan nimeämänä edustajana hallituksessa, ja varsinaisina jäseninä toimivat Lena Selén sekä Seppo Antikainen.

Kun osuuskunta on rekisteröity, mikä lienee tapahtunut kesäkuun alkuun mennessä, toiminta jatkuu jäsenhankinnan muodossa. Rakentamispäätös tehtäneen marras-joulukuussa. Se joka liittyy osuuskuntaan ennen rakentamispäätöksen tekemistä varmistaa itselleen edullisimman rakennuskustannuksen. Niihin kiinteistöihin jotka liittyvät myöhemmin sovelletaan korkeampaa liittymismaksua. 

Linkit:

Hankesuunnitelma: https://drive.google.com/file/d/0B-OOgLhBOmIVbVI1UWtkN3BYb3ZZckZIVG12U0pYS25aZmNr/view?usp=sharing

Inkoon kunnan päätös osallistua kustannuksiin:

https://drive.google.com/file/d/0B-OOgLhBOmIVNFpFaDhxbDZEZm1MWElaZ2F6Um0xeGRDdTNr/view?usp=sharing

Kartta: https://drive.google.com/file/d/0B-OOgLhBOmIVNU9FNElYS0lSZzNTZC01aHN0SllsT1lzOHlr/view?usp=sharing

Olemme saaneet lisää Degerbyviirejä museokauppaamme. Tervetuloa ostoksille!

vimpeln

Huhtikuussa avasimme taas uudistetun Igor-museon. Paljon uutta ja osa vanhoista suosikeista on esillä. Tervetuloa! Aukioloajat löytyvät tästä.