Tapahtunut Degerbyssä

Degerbyn posti avattiin ensimmäistä kertaa jo vuonna 1891 - ja avattiin jälleen Porkkalan vuokrakauden jälkeen 1958. Vuonna 1962 Sirkka Ramstedt saapui sijaisena Degerbyn postille, tarkoitus oli hoitaa kolmen viikon sijaistehtävän mutta tänne hän jäi kolmeksikymmeneksi vuodeksi, kunnes Degerbyn posti lakkautettiin vuonna 1992. Näyttely Postibussilla Degerbyhyn avattiin kyläkonttori Rosenbergissä 1.12. ja kertoo sekä Degerbyn postin että postibussin historiasta. Näyttely on avoinna joulukuussa 2018 lauantaisin ja 1. maaliskuuta 2019 alkaen jälleen lauantaisin 12-16. Onko sinulla muistoja Degerbyn postista tai postibussista - tule kertomaan. Keräämme tarinoita ja esittelemme niitä kesän aikana.

Kuvassa Sirkka Ramstedt esittelee näyttelyn avajaisissa  muistojaan Degerbyn postista. 

Dbr HÄNT 855

 

Camilla Gorbatowin esitys perunakirjastaan otettiin mielenkiinnolla vastaan torstaina. Camilla tarjosi sekä perunaleivoksia että ihania reseptivihjeitä ja perunatarinoita. Hänen kaksikielinen perunakirjansa on nyt myynnissä Igorin museokaupassakin.

Kuvassa Camilla tarjoaa perunaleivoksia Solveig Sivarolle.potatis1

Kyläyhdistyksen vohvelijuhlat onnistuivat lauantaina 13.10. Kuvassa Degerbyn kyläavustaja Saga Eskman tarjoaa vohvelin Jukka Mähöselle.Dbr HÄNT 848

Torstaina 27.9. järjestettiin Degerbyssä kyläyhdistyksen aloitteesta infotilaisuus jossa esitettiin  Kopparnäs-Störsvikin yleissuunnitelmaluonnoksen keskeisimmät kohdat. Paikalla olivat virkistysalueyhdistyksen hallituksen jäsen Lassi Koikkalainen, Inkoosta, projektipäällikkö Silva Sallamaa ja toiminnanjohtja Tapio Lepistö. Tilaisuuteen osallistui noin 50 henkilöä.

Suunnitelman lähtökohtana on alueen käyntimääräennuste jonka mukaan kävijämäärä kymmenen vuoden kuluttua on enemmän kuin tuplaantunut nykyisestä noin 30000-35000/vuosi . Noin 75 000 käyntiä/vuosi ylittää reilusti nykyistä liikenneinfraa. Liikennemäärien ja pysäköintitarpeen kasvaessa tulee autoliikennettä rajata ja pysiköintiä keskittää.

Virkistysalueyhdistyksen hallitukselle 4.10. 2018 esitettävään suunnitelmaluonnokseen sisältyy mm Kopparnäsintien sulkeminen yleiseltä liikenteeltä Kalastajatorpan risteyksen jälkeen sekä Råbergintien sulkeminen Johanssonin varastokiinteistön jälkeen. Pääsyä Sandfjärdenin ja Sandvikenin uimapaikoille edistetään parantamalla reittiä Störsvikistä ja pysäköintiä reitin alkupäässä.

Käyttäjämääräennusteen mukainen tarve on laskelmien mukaan 300 auton yhtäaikaiselle pysäköinnille – joka rakennetaan vaiheittain Kalastajatorpan risteyksen läheisyyteen.

Nykyisen vanhan rantasaunan ympäristöä ja ja läheistä Sandarbuktenin aluetta kehitetään palvelemaan erityisesti lyhyitä ja helposti saavutettavia reittejä suosivia kävijöitä.

Tiiviin ja pitkän infon jälkeeen syntyi torstaina vilkas keskustelu jossa teiden sulkeminen sai voimakasta kritiikkiä sekä uusien parkkipaikkojen rakentaminen pohjavesialueelle. Tämän lisäksi nostettiin esille kantatie 51:ltä johtavan Kopparnäsiin tien jo nyt liian vilkasta liikennettä.

Suunitelmaluonnos esitetään hallituksen käsittelyn jälkeen virkistysalueyhdistyksen uusilla nettisivuilla www.uuvi.fi ja tämän jälkeen on noin kuukausi aikaa esittää mielipiteitä ja vaatimuksia.

kopparnäs1

Furuborgissä kuunneltiin tarkasti tiedot suunnitelmasta.

kopparnäs2

Vasemmalta Lassi Koikkalainen, Silva Sallamaa ja Tapio Lepikkö tiiviin infon jälkeen.