Har du hört?

"...de där åren vi tappade..."

Kusinerna Maj-Britt och Viola Hindersson från Degerby var båda 8 år när de våren 1945 skickades till Sverige som krigsbarn. Båda medförde en lillebror, Maj-Britts Alf var 4 år, Violas Bror-Erik var 5
- Du ska ta hand om Alf, sa Maj-Britts mamma innan de reste.
- Och så satt vi där på ett postkontor i Varberg i Halland och alla som ville ha ett krigsbarn fick komma dit och välja. Sedan var det en som kom och pekade på mig, men jag fick inte Alf med mig, det var ett elände, minns Maj-Britt och säger att hon inte gav sig förrän hon fick reda på var Alf var.

Läs mer...

Berätta mera...

?
Vad är Maijala?
!
Marjatta Liesjärvi var på semester en vecka sommaren 1960 i Degerby. - Vi hyrde ett hus vid havet, som var i dåligt skick, berättar hon. Hyresvärden b...

Senaste från bloggen

Kyrkan och korset

Med anledning av att Degerby kyrka den 18 oktober fick sitt förgyllda kors på plats publicerar vi här Dbr HÄNT 844en kolumn från Svenska pensionärsförbundets tidning God Tid septembernummer.

 

Möte med guldkänning

”Jag tröttnar aldrig på att häpna över hur intressant ett vanligt människoliv är!”

Skriver Svetlana Aleksijevitj i Tiden second hand och har så rätt så satsen borde vara präntad i versaler inför varje redaktionsöverläggning, där det mesta brukar handla om jakten på något ovanligt, enastående och framför allt intresseväckande.

Vanliga människor finns ju inte. Vi är alla ovanliga och enastående på vårt eget speciella vis.

Det gäller bara att ställa de rätta frågorna.

Fast någon enstaka gång behövs inte ens det.

Som en kulen vårdag på en grusgång invid Degerby kyrka.

Läs mer...

Aktuellt i Degerby

Med museikortet kan du resa för en tia i sommar

musekort logo svenska

Museikortet gäller numera också i Degerby Igor-museet. Här kan du också köpa ett nytt museikort, förnya ditt gamla kort eller ge ett kort i gåva, till exempel till en nybakad student! Dessutom kan du göra en bussresa för en tia till andra museer.

I Degerby berättar vi om hur den sovjetiska Porkalabasen började rustas inför ett eventuellt kärnvapenkrig precis innan Chrustsjov kom på andra tankar och beslöt återlämna Porkala rejält i förtid. Det finns också flera andra utställningar att bekanta sig med.

Ett samarbete mellan museikortet och Expressbus gör det möjligt att under alla tre sommarmånaderna resa med Express-bussar på alla linjerna för bara 10€. Visa museikortet för chauffören när du köper biljetten! Svårare än så är det inte. Priset gäller för en riktning och vill man fortsätta direkt t.ex. från Tammerfors vidare till Jyväskylä gäller biljetten också där. Men gör man ett uppehåll på t.ex. 5 timmar så får man betala en tia till för fortsättningen.

Från Helsingfors kan man tre dagar i veckan åka till Vapriiki i Tammerfors. Det här är ett pilotprojket som pågår tisdagar, onsdagar och torsdagar under perioden 4.6.-11.8.

Expressbussarnas ruttnät finns via den här länken:

http://www.expressbus.fi/fi/aikataulut-ja-liput/