Lokala produkter och tjänster

Dbr 75 B
 
Musikern Kisu Jernström startade 2004 bybutiken Degerby Deli som erbjuder ett brett sortiment livsmedel och sommardelikatesser. I anslutning till bybutiken fungerar ett kafé, välkänt för sitt goda kaffe, sina läckra närprducerade bakverk och burgers. I anslutning till buriken fungerar också en restaurang med terrass. Degerby Deli har redan stått som arrngör för 17 legendariska Grisfester.
 
Öppethållning sommartid varje dag, tiderna brukar finnas på adressen degerbydeli.fi, telefonnumret till Tiina +358(0) 40 5466401
Välkommen!
 

BÅTPLATSER UHYRES

Lediga båtplatser för rodd- och motorbåtar finns vid Kallerfjärdin laiturikerhos brygga i Torbacka.

Förfrågningar  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och kassören Antti Haukkamaa 050 5357683


På Grefvas i Degerby bor Tor-Björn Karlsson tillsammans med sin familj. På gården finns ett antal byggnader, vissa äldre och vissa nyare.

– Att syssla med uthyrning av lagerutrymmen var en naturlig fortsättning på verksamheten som min pappa Karl-Göran hade startat i början av 2000-talet, berättar Tor-Björn.

När Karl-Göran Karlssons svingårdar blev tomma fanns det byggnader med tomt utrymme – och så startade verksamheten. Nu har verksamheten utvidgats och en helt ny byggnad med varuhiss har byggts. Utrymmenas storlek varierar från allt mellan 3 och dryga 20 kvadrat.

Läs mer...

På Grefvas gård i Degerby hyr Karl-Göran Karlsson och hans hustru Dita ur två stugor. Den ena kallas Olympia-stugan och den andra är ett gammalt torp som är vinterbonat.

– Där bodde jag efter Parentesen när jag återvände till gården, berättar Karl-Göran.
Huvudbyggnaden på Grefvas stod kvar men revs strax efter återkomsten eftersom den var i ett uselt skick.

Dita flyttade med in i torpet 1962.

Läs mer...

Lasse J. Laine får inte tråkigt med den takten som han ger ut böcker. Den senaste boken Suomen lasten retkeilyopas som han skrev i samarbete med Iiris Kalliola kom ut på våren och han är redan i full färd med att skriva en uppdaterad version av Fågelguiden från 1996.

– En sådan bok som naturguiden för barn har inte funnits förut. Med hjälp av exempel hjälper den barnen att bekanta sig närmare med naturen. Den är ett bra stöd för barn men passar även för vuxna.

Bilderna har en central roll i boken och samma gäller också Laines andra böcker. Han böcker är överlag väldigt populära – inte minst p.g.a. förteckningarna med djurens och växternas namn på finska och svenska samt de vetenskapliga namnen.

Boken Suomen luonto, som kom ut i slutet av fjolåret, fick priset för årets vackraste verk. Lasse J. Laine beskriver den som naturmänniskans bibel. Den innehåller 1000 fotografier och 800 olika arter.

– Vid ett tillfälle då jag träffade Jörn Donner sade jag att jag också har skrivit en egen ”Mammut”, säger Lasse och skrattar.

Läs mer...