Lokala produkter och tjänster

– Vi hade ett bibliotek i det här rummet, men det kändes onödigt eftersom ingen i familjen använde det. Så jag beslöt mig för att öppna en inredningsbutik.

Katariina Rautakoski uppfyllde sin dröm. Butiken Valkoinen Veranta i Degerby öppnade år 2009 och ungefär vid samma tidpunkt öppnade nätaffären. Katariina ritar mönstren och trycker själv tygerna som hon gör sina produkter av. Det blir mest kuddar, dynvar, handdukar och prydnadsföremål. Hon är inte utbildad inom området men hon är händig – och det räcker, tycker hon.

– Jag är utbildad kemilaborant men har aldrig jobbat med det, säger Katariina och skrattar. Jag märkte först i vuxen ålder vad det var jag ville. Det här är min grej.

Läs mer...

I den trevliga och välutrustade handarbetsaffären Nappitiikerit/Knapptigrarna i Degerby kyrkby hittar man oftast ägaren själv bakom disken – Terese Norrvik. Sedan 2008 har hon fungerat som företagare i Degerby.

– Handarbetsaffären Neppari i Kyrkslätt stängde och ägaren sökte efter någon som kunde fortsätta med verksamheten. Jag var alterneringsledig vid den tidpunkten och så väcktes tanken att börja med något helt nytt, berättar Terese.

Terese hade jobbat i 15 år på Nokia som IT-expert då hon gjorde en helomvändning och bytte bransch.

– Jag har inte ångrat mig en sekund. Jag har alltid varit intresserad av handarbete. Jag gick på min första sykurs med min mamma då jag var 5 år.

Läs mer...

Maira Lindeberg köpte det röda trähuset i Kocksby i Degerby för 10 år sedan. Hon kände på sig att det här var stället där hon skulle grunda en buddhistisk retreat.

Vi måste backa lite för att förstå varför. Intresset för religion och filosofi har funnits länge, men det var på resan i Indien 1996 som Maira hittade traditionen som skulle prägla hennes liv. Hon stötte på en thailändsk munk som var på pilgrimsfärd till Bodhgaya, stället där Buddha blev upplyst. Trots kommunikationsproblem p.g.a. avsaknaden av gemensamt språk knöts en kontakt.

– Det var av honom jag fick tips om den tibetanska traditionen. Han blev den som gav mig en klar riktning och stig att utforska.

Läs mer...

På Grefvas i Degerby bor Tor-Björn Karlsson tillsammans med sin familj. På gården finns ett antal byggnader, vissa äldre och vissa nyare.

– Att syssla med uthyrning av lagerutrymmen var en naturlig fortsättning på verksamheten som min pappa Karl-Göran hade startat i början av 2000-talet, berättar Tor-Björn.

När Karl-Göran Karlssons svingårdar blev tomma fanns det byggnader med tomt utrymme – och så startade verksamheten. Nu har verksamheten utvidgats och en helt ny byggnad med varuhiss har byggts. Utrymmenas storlek varierar från allt mellan 3 och dryga 20 kvadrat.

Läs mer...

På Grefvas gård i Degerby hyr Karl-Göran Karlsson och hans hustru Dita ur två stugor. Den ena kallas Olympia-stugan och den andra är ett gammalt torp som är vinterbonat.

– Där bodde jag efter Parentesen när jag återvände till gården, berättar Karl-Göran.
Huvudbyggnaden på Grefvas stod kvar men revs strax efter återkomsten eftersom den var i ett uselt skick.

Dita flyttade med in i torpet 1962.

Läs mer...