(se karta nedan)

Museet Degerby Igor koncentrerar sig på den s.k. Porkala Parentesen eller åren 1944-1956 då området var utarrenderat till Sovjet. Det blev en enastående period i vårt lands politiska historia. Enastående farlig för vårt lands självständighet också. Så enastående att man egentligen först nu fått grepp om och intresse för den.

Läs mer om Igor-museet och byakontoret Rosenberg genom att klicka på rubrikerna till vänster.

 

 

 

Du kan också bekanta dig med Igormuseet på förhand (och med andra mindre museer) via Yle Arenan via länken  https://arenan.yle.fi/1-4093037

 

 

hangöHur upplevde Porkalabasens invånare sin tid här?

Vi har fått unika bilder och berättelser.

Varför hällde  Vladimir Novikov vodka i soldaternas öl?

Och naturligtvis:

Vem var Igor?

Alla frågor kan vi inte ge svar på. Men vi är bra på att hitta nya, både frågor och svar. Här några smakprov från årets utställningar:

Huvudsatsningar 2018c

lotta4

Aktiva lottor i Degerby

I Degerby fanns en aktiv Lotta-avdelning. Från luftbevakingstornet i Berg by (se bilden)  höll lottorna koll på annalkande flygplan och rapporterade vidare.Vi har gett extra mycket plats åt lottorna på Rosenberg, det gula huset på museiområdet. Under evakueringen var det här de kokade och serverade enorma mängder soppa åt evakueringsfolket.

 

Vi berättar naturligtvis också om Kyrkorna i Degerby.

Vill du veta mera om vår fina kyrka och vår legendariska kyrkoherde Arvid Wigge så finns det en hel liten utställning på det temat i kyrkan, i andra våningen invid orgelläktaren!