(se karta nedan)

Museet Degerby Igor koncentrerar sig på den s.k. Porkala Parentesen eller åren 1944-1956 då området var utarrenderat till Sovjet. Det blev en enastående period i vårt lands politiska historia. Enastående farlig för vårt lands självständighet också. Så enastående att man egentligen först nu fått grepp om och intresse för den.

Läs mer om Igor-museet och byakontoret Rosenberg genom att klicka på rubrikerna till vänster.

Huvudteman 2020:

  • När drömmen om en traktor blev verklighet
  • Suurpea - den estniska halvön som slog ut Porkala
  • Vardagsliv i Porkkala-Udd

Läs mera om två övriga aktuella museer på adresserna:

https://rintamamuseo.fi

https://kaarteensotamuseo.fi/

 

Du kan också bekanta dig med Igormuseet på  via Yle Arenan.

 

Hur lång tid tog tågresan genom Porkalatunneln?

Blev det kvar några ryssar när basen stängdes?

Är Porkala fortfarande fullt av ormar?

Och naturligtvis:

Vem var Igor?

Alla frågor kan vi inte ge svar på. Men vi är bra på att hitta nya, både frågor och svar. Här ett par smakprov från utställningarna:

bär 001

Jevdokia och hennes familj bodde ända till hösten 1955 i Porkalabasen och här föddes också tvillingarna Larissa och Svetlana. Men i Svetlanas pass är Finland inskrivet som födelseland, i Larissas pass är det Leningrad som gäller.

tvillingar 001

 

Aktiva lottor i Degerby

I Degerby fanns en aktiv Lotta-avdelning. Från luftbevaknings-tornet i Berg by (se bilden)  höll lottorna koll på annalkande flygplan och rapporterade vidare.Vi har gett extra mycket plats åt lottorna på Rosenberg, det gula huset på museiområdet. Under evakueringen var det här de kokade och serverade enorma mängder soppa åt evakueringsfolket.

Vi berättar naturligtvis också om Kyrkorna i Degerby.

Kyrkan fick för en tid sedan korset förgyllt så nu ser alla hur fint det var före evakueringen 1944. Vi berättar korsets historia på museet. Vill du veta ännu mera om vår fina kyrka och vår legendariska kyrkoherde Arvid Wigge så finns det en hel liten utställning på det temat i kyrkan, i andra våningen invid orgelläktaren!