Jordgubbar till Mors dag, eller kanske en bit in på hösten? Det kan bli fullt möjligt också i Degerby om de två odlingstunnlar som Elina Kontti och Rasmus Nordström på Bökars i Degerby, Billskog, har fått upp. I den ena finns redan plantor i 50 meter långa rader. De får regelbunden matning med vatten och gödsel och när blomningen kommer igång flyttar specialanpassade humlor in för att sköta pollineringen.

- Humlor är bättre också på friland eftersom de inte rör sig så långa sträckor, säger Elina som redan har skaffat en halmstuga för frilandshumlorna på den åker där hon redan odlat jordgubbar några år.

Ungefär 800 kvadratmeter i tunnlarna och drygt 4 ha odlingar på friland i Degerby och Porkala har hon i år. Och före midsommar ska de första jordgubbarna vara klara för försäljning i år, det är hon rätt säker på. De finns sedan att köpa nedanför Bökars, vid Degerbyvägen 408 och vid fiskrökeriet i Sjundeå och på Haijes torg vid Porkalavägen. Resten går åt till partifirmorna.

Kontakt: Elina Kontti, tel. 050-320 9582, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.