Blogg

Welcome to our blog! All of the entries are written in the own language of the blogger. Would you like to write the next blog entry? Contact us: igor@degerby.fi or +358 405418526. You can write about a theme of your own choise.

Dottern Sunna 4 år i en Britax Hi-way som är den stol som brukar fungera i nästan alla bilar. Foto: Tomas GrönvallKanske ska du få barnbarnet på besök. Eller så ska ni få en liten baby snart och storasyskonen är redan så stora att de är i skolan. Ska klasskompisen komma på besök efter skolan idag? Det här är typiska situationer när man behöver en bilbarnstol, eller bilstol som man brukar kalla dem. Om du bor i Degerby med omnejd är hjälpen nära. I Degerby centrum finns nämligen sedan två år tillbaka både bilstolsuthyrning och bilstolsrådgivning.

Jag som gästbloggar idag heter Jeanette Holmlund-Hampf. Jag driver bloggen Bilstolslotsen och sköter tillsammans med Folkhälsan i Degerby r.f. förmånlig uthyrning av bilstolar. I det här blogginlägget tänkte jag berätta lite mera om hur det kom sig att Degerby kom på bilstolskartan, vilka bilstolstjänster Folkhälsan i Degerby r.f. erbjuder och ge lite tips och råd angående det här med bilstolar. Det är något som de allra flesta, med fog, upplever rätt krångligt.

 

Bättre information om bilstolar behövdes

Allt började efter att jag fått min äldsta dotter som nu går i ettan. Som många andra nyblivna föräldrar tyckte jag om att surfa på föräldraforum och läsa om barnrelaterade saker på nätet. Ända sen jag som barn och tonåring följt med SVT:s populära program Trafikmagasinet hade jag haft ett slumrande intresse för trafiksäkerhet och hur barnen åker tryggast i bilen. Så när jag började läsa på om bilstolar på nätet slogs jag av hur lite bra information som egentligen fanns. Och hur den kunskap som fanns på området – det mesta om vad som är säkrast är i praktiken helt klarlagt – inte nådde ut till föräldrarna.

Samtidigt som jag hemifrån på distans (lämpligt nog) studerade universitetsfysik läste jag in mig ännu mera på det här med bilstolar. Jag studerade krocktestresultat, vaskade fram fler sådana för bakåtvända bilstolar, konsulterade experter och besökte Finlands enda krocktestbana i Vanda. Det hela resulterade i flera hundra inlägg på min blogg (www.bloggen.fi/bilstolslotsen). Bilstolsrådgivningen fick också en facebook-sida(Bilstolslotsen-Turvaistuinluotsi) och förutom de här kanalerna började jag också föreläsa vid föräldracaféer.

I början handlade det om upplysning. Här är de viktigaste punkterna.

• Barnens anatomi i huvud och nacke gör att de egentligen behöver åka i en bakåtvänd bilstol ända upp i förskoleåldern. Experterna vill att barn ska åka framåtvänt allra tidigast från fyllda fyra år, men barnet måste också väga minst 18 kg.
• Framåtvända bilstolar för barn under fyra år finns tyvärr trots allt på marknaden. Det beror på att skyddet av nacken inte beaktas i godkännandet, som är gemensamt för hela Europa.
• I de flesta bakåtvända bilstolar godkända enligt R44-standarden ryms barnen bakåtvänt till ungefär 110-115 cm. I bakåtvända stolar godkända enligt den nya R129 (i-size-) standarden kan barnen sitta bakåtvänt till 105 cm. Använd stolarna bakåtvänt till maxgränsen och håll koll på viktgränsen också.
• En bakåtvänd stol är mycket säkrare än en framåtvänd stol. Vi kan endast välja att skydda oss bäst mot de farligaste och vanligaste krockarna – de framifrån.
• I nyare bilar belastas barnens nackar ännu mera i händelse av en krock framifrån – ännu viktigare att använda bakåtvänd stol länge i nya bilar.
• Det inte är farligt om barnen sitter med mer eller mindre böjda ben i sina bakåtvända bilstolar. Det är sällan barnen själva bekymrar sig över det. (Ta av skorna!)
• Populära tester av bilstolar är mycket svårtolkade. I det populäraste testet, det sk. Autolittotestet, utgör t.ex. nackens belastning bara 3% av slutvitsordet medan montering, komfort och användarvänlighet tillsammans utgör 50%.
• I Autoliittotestet kan man endast rangordna bilstolar inom sina respektive grupper. Man kan t.ex. inte jämföra en framåtvänd bilstol för en tvååring med en bakåtvänd bilstol för en tvååring.
• Skolbarnen behöver sina bilkuddar ända till puberteten – först då kan höfterna själva hålla höftbältet från den mjuka buken. Kom ihåg att höftbältet ska träs under bälteshornen, inte över.
• Ett babyskydd har en livslängd på 5-6 år och bilstolar (5-) 8-10 år. Äldre bilstolar ska kasseras så att ingen mera kan använda dem.
• Också låga hastigheter är farliga – man kan inte åka obältad ens i t.ex. 25 km/h.
• Läs på bloggen hur man monterar en bilstol rätt: monteringens ABC.

 

Utgå från bilen när du väljer bilstol

Snart insåg jag att bakåtvända bilstolar och våra populäraste familjebilar inte är någon lätt kombination. De bakåtvända bilstolarna tog för det mesta så mycket plats att man måste välja rätt bilstolsmodell för att få det att fungera. Med fel stol ryms ingen vuxen att sitta i framsätet.

Det gjorde inte saken lättare att utbudet av olika baktåvända bilstolar i affärerna var magert. Hur hittar man den kanske enda rätta modellen för bilen om affären bara tillhandahåller tre modeller av tjugo?

Att hitta rätt stol för sin bil blev således bloggens andra stora inriktning. Jag tiggde till mig en hel del olika modeller av bakåtvända bilstolar och började prova dem i bilar. Än idag kostar det ingenting att besöka mig för en bilstolsprovning, något som brukar ta från 1,5 till upp mot tre timmar per bil.

 

Bilstolsuthyrning i samarbete med Folkhälsan i Degerby r.f. - perfekt när barnbarnen kommer på besök.

Jag reser själv ganska ofta tåg för att hälsa på min familj uppe i Österbotten. Ibland har vi släpat med oss en stor bakåtvänd bilstol på tåget. Men med många byten blir det i längden ohållbart. Framför allt sen när det blev frågan om två, eller tre bilstolar. Utbudet begagnade bilstolar fick mig att rysa. De allra flesta var helt för gamla och dessutom för det mesta framåtvända. Bilstolar som man kunde låna eller hyra var också ofta (enligt foton jag såg på nätet) mycket gamla. Jag hade tur, det fanns en pålitlig, förmånlig och kunnig bilstolsuthyrning nära mina föräldrar.

Min erfarenhet sa att också här i Västnyland behövs ett ställe där man kan hyra en säker, garanterat färsk bilstol för en billig penning. Så jag tog kontakt med Folkhälsan i Degerby r.f. och föreslog ett samarbete. Bilstolsuthyrningen passade ypperligt in i deras verskamhet.

Hösten 2012 satte vi igång. Folkhälsan i Degerby r.f. köpte med hjälp av stipendiepengar in flera bilstolar och vi kunde snabbt konstatera att ryktet om uthyrningen hade nått hela södra Finland.

Hittills har våra bilstolar hyrts ut till Åbo i väster och Sibbo i öster. Folkhälsan i Degerby r.f. har fyra babyskydd av toppklass med bas, två plusgodkända bakåtvända bilstolar för barn upp till ungefär 110-115 cm och max 25 kg och en bältesstol för skolbarn (går ungefär till 145 cm). Babyskydden hyrs främst ut längre tider, medan stolarna för de äldre barnen brukar hyras ut för allt från en dag till några veckor åt gången.

Tanken med uthyrningen är att alla familjer ska ha möjligt att ha ett av de säkraste och bästa babyskydden trots att de är dyra i inköp och används relativt kort tid (ca 9 månader). Miljön är också en aspekt – det är bättre att utnyttja hela babyskyddets korta livslängd för så många familjer som möjligt.

Vår uthyrning bidrar också till ökad säkerhet. Det är bättre att hyra ett tillräckligt nytt babyskydd från oss än att använda ett som är lite för gammalt - vilket lätt händer. Fem, sex år går så snabbt att babyskyddet som man för sex år sedan "nyss köpte till storasyskonet" är för gammalt idag. En annan säkerhetsaspekt är att varje familj som hyr bilstol av oss samtidigt får tips och råd om nästa bilstol. I samband med uthyrningen är det också möjligt att göra en preliminär bilstolsprovning för nästa stol.

De större bilstolarna har sin största målgrupp bland mor- och farföräldrar som får sina barnbarn på besök. Med tillgång till en sådan här uthyrning behöver man inte köpa bilstol åt barnbarnen. Risken att man köper något mindre bra och föråldrat försvinner.

En annan möjlig målgrupp kunde vara familjer som t.ex. under ett år behöver två bakåtvända stolar, men som inte vill köpa en andra stol för så kort tid. Det här skulle minska på risken att storasyskonet vänds för tidigt bara för att småsyskonet behöver den bakåtvända stolen. Hör dig för om du kommer behöva en sån här tjänst! Vi köper in nya stolar efter behov.

Bältesstolen för skolbarn kan hyras för en euro per dag – om kompisen ska komma på besök imorgon kan man (oftast) på kort varsel ringa och boka en stol. Lämpligt nog bor jag – där stolarna också finns – nära skolan här mitt i Degerby.

Jag är glad att genom Bilstolslotsens bilstolsrådgivning och Folkhälsan i Degerby r.f.:s uthyrningsservice kunna erbjuda degerbyborna (och de med vägarna förbi) något som är unikt för hela Finland (nästan, vi är två). Den respons jag får visar att det skulle behövas en bilstolslots i varje stad.



Jeanette Holmlund-Hampf

Skribenten är degerbybo, har fm i biokemi och

studerar för tillfället till fysik- och matematiklärare

Här hittar du Jeanettes blogg.