Porkala 1

Iscensättning av hemkomsten till Porkalaområdet vintern 1956. På bilden familjen som tittaren får följa genom hela dokumentärserien. Foto: Anita Sandholm

Dokumentärserien Porkala – Röster från Parentesen kommer att bli tillgänglig för samtliga finländare från och med hösten 2024. Projektgruppen har nu skrivit avtal med Yle om visning både på tv och via strömningstjänsten Yle Arenan.

  • Ett avtal med Yle har varit vårt mål ända från början. Att göra den här berättelsen tillgänglig för så många som möjligt, att ge perspektiv, beröra och synliggöra en så här både intressant och relevant del av Finlands historia är viktigt.

Det säger manusförfattaren Christoffer Holm. Porkala – Röster från Parentesen handlar om en del av Finlands historia som många har hört talas om, men som få känner till på djupet, en berättelse som har många paralleller till det dagsaktuella säkerhetsläget och flyktingskap, men som ända kan vara svår att sätta sig in i.

  • Men genom att låta människorna som var med om både krig och evakuering, nya krigshot, osäkerhet, hopp och sorg, berätta om det här får vi en mycket bättre förståelse. Det vill vi göra med den här dokumentären, säger Holm.

Samma mål med föregångaren

Holm arbetade med samma mål då projektgruppens förra dokumentärfilm Harparskoglinjen – Västfronten mot Sovjet gjordes. Den lanserades på Yle år 2021 och har i dagsläget drygt 135 000 visningar på Yle Arenan. Dessutom har den visats i tv ett flertal gånger, både i Finland och Sverige. Totalt har uppemot en halv miljon finländare sett filmen.

  • Att de här filmerna når många är viktigt eftersom historien är viktig. Vi hoppas att berättelsen om Porkalaparentesen ska väcka motsvarande intresse. Den här historien berör alla finländare. En sovjetisk militärbas 20 kilometer från Finlands huvudstad under drygt elva år var något som påverkade hela landet, säger producenten Kerstin Karlberg.

Visningar även lokalt och för skolor

Lanseringen av dokumentärserien om Porkalaparentesen i två avsnitt på Yle hösten 2024 sammanfaller med 80-årsminnet av evakueringen från Porkalaområdet i september 1944. Projektgruppen kommer också att ordna egna lokala biovisningar av dokumentären från och med hösten.

  • Finansieringen av dokumentären från fonder, stiftelser och kommuner har hela tiden byggt på att filmen ska göras tillgänglig för så många som möjligt. Det lyckas vi ännu bättre med tack vare avtalet med Yle. Därtill vill vi också nå ut i den berörda regionen genom biovisningar och gärna även erbjuda filmen för skolor som en del av undervisningen, om vad som ännu är vår närhistoria, säger Kerstin Karlberg.

_________________________________________________________________________

Kort fakta om Porkala – Röster från Parentesen

Porkala - Röster från Parentesen berättar om människorna bakom de historiska händelserna, deras sorg och oro, men även om hopp och kämpaglöd åren 1944–1956. Dokumentären lyfter upp en historia som är lika starkt lokalhistoriskt förankrad som en avgörande del av Finlands historia. Utarrenderingen av Porkala var en följd av fortsättningskriget och skedde drygt tre år efter att Hangö gått samma öde till mötes efter vinterkriget. Bakom projektet står Degerby byaråd, som gått med som ansvarig förening och driver museet Degerby Igor i Ingå. Dokumentären lanseras hösten 2024 då det gått 80 år sedan Porkalaområdet utarrenderades till Sovjetunionen.

Målet med dokumentären är att producera en högklassig skildring av bakgrunden till arrenderingen 1944, det hot en sovjetisk marinbas innebar för Finland, den psykologiska effekten för dem som tvångsevakuerades, samt hur arrenderingen förlöpte fram till återbördandet av området 1956. Dokumentären visas via Yles kanaler och Yle Arenan, på biografer, för skolor, på museer samt i andra samhällsnyttiga sammanhang. Dokumentären görs för att tilltala och kunna förstås av såväl historiskt insatta som den breda allmänheten.

Dokumentären produceras på plats på det dåtida arrendeområdet som en tvådelad serie, totalt drygt två timmar lång svenskspråkig filmatisering, med främst svenskspråkiga men även finskspråkiga intervjuer samt textning till finska och svenska. Bakom projektet finns till stor del samma projektgrupp som skapade den framgångsrika dokumentären Harparskoglinjen – Västfronten mot Sovjet med premiär 2021.

___________________________________________________________________________

Tilläggsuppgifter:

Kerstin Karlberg, producent, 040 594 5360, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Christoffer Holm, manusförfattare, 040 766 8129, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kim Rajalin, ordförande Degerby byaråd, 050 541 2184, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Det övriga produktionsteamet:

Regi och editering: Christopher Marins

Chefsfotograf: Jonny Forsman

Ljud: Jesper Söderström

Kompositör: Thomas Enroth