Det var nästan fullt på byakontoret Rosenberg på onsdagkvällen den 15.10 då många bybor hade samlats för att se premiärvisningen av Ingmar Hagmans film om händelserna som ledde till arrenderingen av Porkala, minnen från evakueringen och återkomsten samt familjen Borzovs besök i Degerby. Av de många f.d. sovjetmedborgarna som bott i Porkala under arrendetiden och besökt oss fr.o.m. 1997 då museet öppnade är Vladimir Borzov den enda som tillsammans med sin familj bott i Degerby. De flesta har bott i olika delar av Kyrkslätt, bl.a. Masaby, Getberg och Obbnäs.

I filmen visades hur ett gäng degerbybor och reportrar åkte omkring med familjen Borzov i Degerby och Sjundeå, där familjen också bodde en tid. Med på resan var Vladimirs fru Vija, sonen Juris Borzovs (som föddes i Porkala!) och Juris' dotter. Hans Brenner gjorde en fin insats som tolk.

Efter filmen följde en kort diskussion och de närvarande var överens om att filmen var mycket sevärd. Byarådet tackar Ingmar Hagman för filmen som vi i framtiden får använda i vår verksamhet.