Öppna byars dag firades också i Degerby lördagen den 6 juni. Byarådet bjöd på kaffe och kaka på byakontoret Rosenberg, dit över 30 bybor och folk från andra orter samlats.

Byarådets Caj Degerholm presenterade den nya byvimpeln som nu finns till försäljning på byakontoret.

- Färgerna blå, vit och gul valdes för att det är Nylands färger. Kyrkan har en central plats i vimpeln, precis som den har och redan i många århundraden har haft för byn. Axarna symboliserar jordbruket som ännu bedrivs i vår by i vid omsträckning.

Publiken fick också se den nya Degerbymuggen, där kyrkan också finns med tillsammans med det röda huset där Kisu Jernström driver sin delikatessbutik Degerby Deli. Muggen säljs för 12 euro på byakontoret.

Lena Selén som är museiansvarig presenterade årets nya utställningar på Igor-museet.

- Det viktigaste budskapet för i år är att ingen undgår sitt öde.

Bland de nya utställningarna finns t.ex. historien om familjen Harvio som evakuerade fyra gånger från Karelen. Huset familjen sökte nattkvarter hos nekade dem och de fick fortsätta sitt letande. Till slut hittade de en plats där familjen kunde övernatta. Följande morgon hade huset de först besökt bombats.

- En annan intressant historia är den om familjen Turtia som kom från Karelen till Solberg station efter vinterkriget, berättar Lena Selén. Med tre barn och tre kor gick de upp och ner längs vägarna i Degerby men ingen ville ta emot dem. Till sist fick de bo i en liten stuga nära järnvägsstationen i Solberg. Efter fortsättningskriget fick degerbyborna själva uppleva hur det var att bli evakuerad.

Publiken lyssnade med intresse på presentationen.

- Det är viktigt att minnas vad som hänt och i dagsläge fortfarande ett aktuellt tema: Det som händer andra kan följande dag hända dig.

Evakueringar och förflyttningar är ett gemensamt tema för de nya utställningarna. Temat kan knytas samman med två stora evenemang som ordnas på Porkalaområdet i augusti, närmare bestämt i Sjundeå, nämligen årets sommarteater Gränsjägarens brud – Rajajääkärin morsian och den nationella Evakueringsvandringen 2015.

 

Övre bilden: Fynd från museishopen på byakontoret.

Nedre bilden: Utställningen om karelaren Yrjö Harvio och hans familj. Läs mer om Igor-museet!