Igor-museets utställningar uppdaterades och förnyades igen våren 2015. Fram till sommaren 2016 kommer dessa utställningar finnas kvar på museet. Välkommen på besök - vi har mycket nytt och intressant i våra utställningar!

Vi presenterar bl.a. utdrag ur Sjundbyvärdinnan Elsa Schulman-Lindebergs dagböcker. Med korta meningar har hon kommenterat händelserna vid tiden för evakueringen och återlämningen av Porkala. Vi minns också lottorna och skyddskårerna och det enorma arbete de utförde före organisationerna förbjöds. Med finns också en utställning om krigsbarn som skickades till Sverige från Degerby.

Bland de nya utställningarna finns också karelarhistorier. Familjen Harvio evakuerade fyra gånger från Karelen. Huset familjen sökte nattkvarter hos nekade dem och de fick fortsätta sitt letande. Till slut hittade de en plats där familjen kunde övernatta. Följande morgon hade huset de först besökt bombats.

En annan intressant historia är den om familjen Turtia som kom från Karelen till Solberg station efter vinterkriget. Med tre barn och tre kor gick de upp och ner längs vägarna i Degerby men ingen ville ta emot dem. Till sist fick de bo i en liten stuga nära järnvägsstationen i Solberg. Efter fortsättningskriget fick degerbyborna själva uppleva hur det var att bli evakuerad.

Budskapet är att ingen undgår sitt öde. Det är viktigt att minnas vad som hänt och i dagsläge fortfarande ett aktuellt tema: Det som händer andra kan följande dag hända dig.

 

Igor-museet är öppet också under vintern helgfria lördagar kl. 12-16. Läs mer om museet här!

Välkommen!