Den 30 september nästa år ska Leaderprojektet kring utvecklingen av Kopparnäs vara avslutat. Projektchef Silva Sallamaa berättade att nätförfrågan om förslag redan har gett 500 meddelanden, vilket bådar gott för utvecklingen. Men fortfarande är många frågor öppna. Några av dem gäller hur en utvidgad verksamhet ska skötas. - Finns det till exempel företagare som vill åta sig skötseln av ett campingområde vid sandstranden, var hennes svar på konstaterandet att hela Ingå saknar en ordentlig campingplats och att många särskilt sommartid frågar efter en sådan.

Kopparnäs Gästgiveri stänger vid årsskiftet och några planer på fortsatt verksamhet finns inte.

- Fastigheten är helt enkelt för gammal och i dåligt skick, konstaterade Silva Sallamaa.

Den berglundska fastigheten är äntligen såld till en privat ägare och i den ingår också den niemiska stugan - men inte hamnen.

- Den ska bli mera tillgänglig, förutspådde Silva Sallamaa.

Hon har blivit övertygad om att mera skyltning och information behövs överallt på området, både när det gäller naturen och berättelser om områdets historia - och de närmare 30 deltagarna i berättarkvällen på Furuborg den 7 november visade sig ha en del material på lager. Bilder och berättelser kan skickas till byarådets adress Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

På berättarkväll tisdagen den 21 november är krigsfångarna i Degerby temat - och material borde finnas eftersom över 90 krigsfångar var placerade i Degerby före evakueringen.

silva sallamaa

Silva Sallamaa var nöjd med kvällen.

kopparnäs1

Mycket att diskutera hade också de tidigare anställda vid sockerfabriken i Pickala, nämligen Veikko Pihlaja, Matti Sorvari och Risto Jussila, som här överlägger med Porkalaguiden Berndt Gottberg.