Det var inte så lätt att reda ut antalet butiker i Degerby före parentesen, när de verkade och hur länge innan Parentesen de hann sluta. Men räknar man med Solberg, som ju hörde till Degerby, så kom berättarkvällens deltagare den 13 november till åtta butiker: i Solberg Handelslaget och Konsum, i Degerby kyrkby Sjundeå handelslags filial som byggde funkishuset bredvid kyrkan och där Spar verkade ända till 1990-talet, Degerby lanthandel (Hömans), Hilda Biström (Bull-Hilda), Ernfrid Wasström i Solvik, Frans Fagerström i Stubböle, Theodor Lindberg i Svenviken.

Christer Lindqvist berättade om baren som hans pappa Henry drev i Nya Pellas. Den hade Börje Enlund faktiskt hunnit besöka före evakueringen - och sedan handlade diskussionen en hel del om evakueringen som gav slakteriet som Henry Lindqvist också drev så mycket jobb att en del djur måste skickas med tåg till Helsingfors.

Berättarkvällen gav underlag för ännu en utställning på Igor-museet men före det ska vi öppna postutställningen den 1 december!

enlund2b

Fr.v. Dita Karlsson, Bengt-Olof Wikström, Karl-Göran Karlsson och Christer Lindqvist i dfiskussionstagen.

enlund1

Börje Enlund med dottern Ette Berglund går igenom gamla bilder och minnen från evakueringen.

 Dbr HiB 3b