Kusinerna Maj-Britt och Viola Hindersson från Degerby var båda 8 år när de våren 1945 skickades till Sverige som krigsbarn. Båda medförde en lillebror, Maj-Britts Alf var 4 år, Violas Bror-Erik var 5
- Du ska ta hand om Alf, sa Maj-Britts mamma innan de reste.
- Och så satt vi där på ett postkontor i Varberg i Halland och alla som ville ha ett krigsbarn fick komma dit och välja. Sedan var det en som kom och pekade på mig, men jag fick inte Alf med mig, det var ett elände, minns Maj-Britt och säger att hon inte gav sig förrän hon fick reda på var Alf var.

Han kom till en familj, som ångrade sig. Men sedan kom han till Hulda Larsson och det blev bra.
- Alf grät efter mamma när vi åkte till Sverige och han grät efter sin svenska mamma när han åkte hem, säger Maj-Britt.

- Vi hade det bra i Sverige, men man blev nog lite delad av det där med två hem. Det har stört hela livet att man inte riktigt vetat var man hör hemma, säger Alf.
Viola och hennes bror kom till samma familj men de har inte velat åka tillbaka. Maj-Britt och Alf har båda varit på återbesök och bevarat kontakten.
Men när Maj-Britt och Viola försöker minnas resan med båt och andra detaljer i sin tid som krigsbarn märker de båda att minnena är borta.
- Det är de där åren vi tappade, säger Viola.

 

13 barn från Degerby åkte i väg till det okända Sverige den 10.5.1945 från Åbo – alla med samma båt. Alla har de sin egen historia att berätta. Dessa historier presenteras i den nya utställningen på Degerby Igor -museet. Förutom historier från Degerby finns också en karelarpojkes berättelse och historien om den kärleksfullt packade kappsäcken. Se museets öppettider här.

I bildgalleriet på denna webportal hittar du flera bilder på krigsbarnen som presenteras i utställningen.