Guy Nordström var 10 år när beskedet om evakueringen kom hösten 1944.

- Min syster Maj-Gret och jag skickades på söndagen (den 24 september 1944) till mormor och morfar i Ekenäs. Min äldre syster Maire och pappa Sigurd gick hela vägen från vårt hem Ekkulla i Maggböle (Degerby) till Mjölbolsta med korna. I Mjölbolsta bodde vi den första vintern i ett litet torp, sju personer i ett rum utan spis, bara en kakelugn.

Under Degerbytiden gick Guy Nordström först i småskolan, i det hus som ligger vid väg 51:s och Kopparnäsvägens korsning.

- Där är jag ju, säger han och pekar på bilden från småskolan i Igor-museet. Med på bilden finns också hans syster. Och naturligtvis lärarinnan Anna Nystén.

- Efter småskolan fortsatte vi i högre folkskolan nära Furuborg. Där hette lärarinnan Greta Wallin. Henne mötte jag sedan igen i Sannäs skola där jag gick under Mjölbolstatiden. Tänk så det råkade sig!

Skolbarnen i byn vaccinerades på kommungården Rosenberg.

- Vi fick stå i kö ute på trappan och sedan gå in till läkaren, jag tror han hette Starck, som satt i ett litet rum till höger om ingångsdörren. Snett emot kommungården fanns Bull-Hildas butik. Dit gick man och köpa bulle efter vaccinationen.